Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Svetovni dan čebel

Prvemu svetovnemu dnevu čebel so se poklonili tudi čebelarji ČD Kanal - Brda
Letošnjega 20. maja je svet prvič praznoval svetovni dan čebel. Njegova razglasitev je eden največjih slovenskih diplomatskih uspehov, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. »Glavni namen svetovnega dne čebel je, da se vsaj ta dan posveti ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Obenem pa je tudi priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da razpravljamo o izzivih ohranjanja čebel in začrtamo konkretne aktivnosti, ki zagotavljajo njihovo preživetje,« so sporočili z Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kar tri leta so se predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skrbno trudili prepričati vidnejše svetovne predstavnike v Organizaciji združenih narodov, kako pomembno je delo čebel za obstoj človeštva, saj je od opraševanja odvisna kar tretjina pridelane hrane.


Ob šolskem čebelnjaku kmalu vrt medovitih rastlin

Čebelarji Čebelarske družine Kanal - Brda smo svetovni dan čebel obeležili v petek, 18. maja, ob šolskem čebelnjaku OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, kjer smo skupaj z briškimi učenci pripravili prisrčen program. Prisotne sta poleg predsednika društva Oskarja Kristančiča pozdravila tudi župan občine Kanal Andrej Maffi in podžupan občine Brda Žarko Kodermac. Vsi trije govorniki so poudarili pomembnost dosežka male države Slovenije na svetovni ravni ter povezovanje briške in kanalske občine na področju čebelarjenja.

Praznovanje se je zaključilo s posaditvijo dveh sadik češenj in dveh sadik lip ob šolskem čebelnjaku, kjer si čebelarsko društvo skupaj z osnovno šolo prizadeva za ureditev vrta medovitih rastlin. Društvo je obema predstavnikoma občin podarilo priložnostno zastavo ob svetovnem dnevu čebel.


Čebelarje pozdravil tudi predsednik države Borut Pahor

Predstavniki Čebelarskega društva Kanal - Brda smo se v nedeljo, 20. maja, udeležili tudi osrednje slovesnosti ob prvem obeležju svetovnega dneva čebel v Žirovnici. Ta je potekala pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ki je naše čebelarje tudi osebno pozdravil.

Pri tem velja pohvaliti člana društva Vasjo Juga, ki je na ocenjevanju Kmetijskega inštituta Slovenije prejel priznanje za najbolj medonosno linijo čebeljih matic v Sloveniji za leto 2017 ter priznanje za zasluge pri razvoju čebelarstva na področju selekcije kranjske čebele.

Čebelarsko društvo Kanal - Brda se prisrčno zahvaljuje Občini Kanal, Občini Brda ter OŠ Alojza Gradnika Dobrovo (ravnatelju Damjanu Mariniču in pomočnici ravnatelja za vrtec Mateji Čendak), ki so pripomogli k uspešni izvedbi programa in obeležju prvega svetovnega dne čebel ob briškem šolskem čebelnjaku.

 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je Slovenja po številu čebelarjev na 1000 prebivalcev v samem vrhu držav članic EU-28 (5 čebelarjev/1000 prebivalcev), količinsko pa je med najmanjšimi pridelovalkami medu v Evropski uniji. V Sloveniji se s čebelarstvom ukvarja nekaj več kot 10.000 čebelarjev, ki v povprečju čebelarijo s po 16 panji čebel. Največ medu smo v Sloveniji pridelali v letu 2001, in sicer 2550 ton. Prebivalec Slovenije zaužije malo več kot kilogram medu na leto. Poraba medu se v zadnjih 15 letih ni bistveno spreminjala. Stopnja samooskrbe z medom je bila v Sloveniji leta 2016 59-odstotna. Povedano drugače: domača prireja medu je zadoščala le za malo več kot polovico domače porabe medu.

 

 

Besedilo: po Eriki Koncut povzela Darja Žnidarčič 

 

 

 

Oglejte si tudi