Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Slovenska smučišča

December ni samo čas praznovanj, zabav, obdarovanj ampak je tudi čas, ko na svoj račun pridejo ljubitelji snežnih strmin. Večina smučiš tako v tujini kot v Sloveniji v sredini decembra odpre svoja vrata.Slovenija kljub svoji majhnosti primore kar devet večjih smučiš in kar 33 manjših smučišč. Za vas smo jih obiskali nekaj.

Med najstarejše smučišče pri nas sodi Mariborsko Pohorje.Nahaja se na osrednjem grebenu Pohorja, sredi gozdov. Smučarski center Mariborsko Pohorje vam ponuja  več kot 41 km urejenih smučarskih prog vseh težavnostnih stopenj. Poleg smučarskih prog se na grebenu Pohorja razprostira še 27 km tekaških prog.
Smučišča povezujejo 5 sedežnic, 16 vlečnic in ena krožno- kabinska žičnica.
Dnevna cena smučarske vozovnice znaša:
- odrasli: 31€
- otroci (7-14let): 17€
- mladostniki (15-19 let): 26€
- osebe nad 65 let: 26€

Kanin- Sella Nevea
Kanin je edino visokogorsko smučišče v Sloveniji.Smučarske površine se razprostirajo nad višino 2000m.Tukaj poteka smuka na izključno naravnem snegu.Kanin vam ponuja 30 km smučarskih prog katerih urejenost in odprtost je odvisna od zapadlega snega. 
Do smučiš pridemo s krožno-kabinsko žičnico, ki nas pripelje na višino 2.202m. Smučišče je povezano z italijanskim smučiščem Sella Nevea do katerega se lahko spustite preko Sedla in Prevale. Naše edino visokogorsko smučišče ne nudi tekaških prog.
Cena dnevne vozovnice znaša:
- odrasli: 22€ ( +  Sella Nevea = 35€)
- junior (od 10 do 20 let): 22€ ( + Sella Nevea = 26€)
- senijor (65-75 let): 26€  (+ Sella Nevea = 31€)

Tretje smučišče, ki smo ga obiskali je smučišče Kranjska Gora. 
Smučišče je predvsem med družinami izredno priljubljeno, saj ponuja na enem mestu vse. Od izposoje smučarske opreme do smučarskih šol.

Prednost Kransjke Gore so najbolj sama smučišča saj se razprostirajo po pobočju Vitranca, mimo Podkorena vse do Planice. Prepletena so s trinajstimi vlečnicami in šestimi sedežnicami, od katerih so štiri štirisedežnice. Večji del prog (80ha) se umetno zasnežuje.
Dnevna cena smučarske vozovnice znaša:
- odrasli : 32,50€
- otroci (6 - 14,99 let): 20€
- mladostniki (15 - 23,99 let) : 27€
- senijorji (od 60 let dalje) : 27€

Smučišče Vogel leži nad Bohinjskim jezerom v osrčju zaščitenega Triglavskega narodnega parka.Gondolska žičnica vas pripelje na nadmosrko višino 1535m.Površina smučišča znaša 78h. Vogel nam ponuja 22km urejenih prog od katerih je 9,5 km lažjih in 12,5km težjih prog. Tako kot Kranjska Gora nam tudi Vogel ponuja tako šolo smučanja kot izposojo opreme, ne manjka pa tudi gostinska ponudba.
Dnevna cena smučarske vozovnice znaša:
- odrasli: 32€
- otroci (6-14 let): 16€
- senijorji (nad 60 let): 28€

Smučišče Krvavec je bilo po izboru World Ski Awards proglašeno za najboljše slovensko smučišče.
Krvavec nudi 30 km odlično urejenih smučarskih prog, na nadmorski višini od 1450m – 1971m.Visoka nadmorska višina omogoča čudovite pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu.
Uvršča se med zahtevnejša smučišča, čeprav je del terenov prilagojen smučarjem začetnikom. Od žičniških naprav so le tri vlečnice, ostalo so več sedežnice. Na 106 ha smučarskih površin se razprostira 29 km urejenih smučarskih prog.
Dnevna cena smučarska vozovnice znaša:
- odrasli: 33€
- otroci: 18€
- mladostniki: 29€
- senijorji: 29€

Smučišče Rogla nudi ljubiteljem snežnih radosti popolnoma vse.Na stotih hektarih ima Rogla 11 vlečnic in dve štirisedežnici s slabimi 14 kilometri prog vseh stopenj zahtevnosti, za tek na smučeh  je urejen tekaški stadion in na vrhuncu sezone 25 kilometrov prog. Za deskanje in smučanje v prostem slogu na snegu je urejena 1,4 kilometra dolga proga v Fun Parku Rogla, za sankanje na snegu 400 metrov dolgo sankališče, zimsko sankališče Zlodejevo pa 1,5 kilometra.
Dnevna cena smučarske vozovnice znaša:
- odrasli 33€
* Za otroke in senijorje cena ni navedena.

Smučišče Cerkno velja za jasodobnejše smučišče v Sloveniji. Nahaja se na nadmosrki višini od 800m- 1300m. Proge (18km) so primerne za smučarje vseh starosti in znanj, v sklopu smučišča se nahajajo tudi urejen snežni park in tekaške proge.

Posebej je poskrbljeno za naše najmlajše, saj je na smučišču več lokacij kjer se lahko zabavajo in preživljajo urice na snegu.
Cena dnevne smučarske vozovnice znaša:
- odrasli 30€
- otroci: 17,50€
- mladostniki: 25,50€
- senijorji: 25,50€

Kot zadnje smo za vas obiskali smučišče Golte.

50 ha smučarskih površin se razteza na  nadmorski višini med 1250  in 1600 m.Urejenih je 12,8 kilometra smučarskih prog, pet kilometrov tekaških prog, imajo pa tudi sankališče in lastno smučarsko šolo Beli zajec.Ponujajo tudi izposojo smučarske opreme, lahko pa se pohvalijo tudi z odlično kulinariko.Tudi letos pripravljajo  Golte Ski Gourmet s tremi vrhunskimi slovenskimi vinarji in izbranimi kuharskimi mojstri med katerimi bo tudi nosilec Michelinove zvezdice.
Cena dnevne smučarske vozovnice znaša:
- odrasli: 29€
- otroci: 16€
- mladostniki: 25€
- senijorji: 25€



Oglejte si tudi