Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Državna podprvakinja tudi v letu 2015

Od januarja 2015 je naša mlada mojstrska kandidatka Asja Čebron osvojila že štiri kolajne na državni ravni v šahu. Zopet je postala vice prvakinja v počasnem šahu v kategoriji do 12 let, podprvakinja v reševanju šahovskih problemov ter 2x bronasta na DP v pospešenem šahu do 12 let.
Osnovnošolsko državno prvenstvo 

Potekalo je meseca januarja v Kranju. Pravico do nastopa imajo vsi osnovnošolci oz. osnovnošolke, ki obiskujejo šahovske krožke, ter vsi drugi, ki so člani šahovskih klubov širom po Sloveniji. Na DP se uvrstijo prvi trije z regijskih tekmovanj. Po točkah je Asja na DP osvojila srebro, vendar so jo dodatni kriteriji potisnili na 3. stopničko.

Mladinsko državno prvenstvo v počasnem šahu

To tekmovanje predstavlja vrhunec mladinskih šahovskih tekmovanj v Sloveniji in je tudi najpomembnejše. V času zimskih počitnic je bilo namreč na Bledu organizirano prvenstvo v standardnem in pospešenem šahu za fante in dekleta do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let. Na prvenstvu je sodelovalo več kot 240 mladih šahistov in šahistk iz vse Slovenije. Asja je osvojila srebro v počasnem ter bron v pospešenem šahu do 12 let. Treba je poudariti, da ima Asja 11 let oz. da je tekmovala kot mlajša v skupini deklet do 12 let.

Evropsko mladinsko tekmovanje v reševanju šahovskih problemov

Januarja letos je potekalo enotno Evropsko tekmovanje v reševanju šahovskih problemov. Potekalo je po celi Evropi, na isti dan ter ob isti uri. Asja je osvojila srebro na državni ravni (absolutno do 12 let) ter odlično 6. mesto med dekleti na evropski ravni.

Registracija na FSi

Italijanski šahovski klub Palmascacchi je Asjo registriral na FSi (Federazione Scacchistica Italiana), Italijansko šahovsko zvezo, z namenom, da bi postala del njihove reprezentance. To bo vsekakor zanjo nova izkušnja, saj bo tako lahko skupaj z italijansko ekipo igrala na ekipnih DP v tujini.

Priznanje ŠZS za dosežke

Vsako leto za dosežke iz preteklega leta Šahovska zveza Slovenije podeljuje priznanja najbolj zasluženim šahistom in šahistkam, ki s svojimi dosežki skrbijo za ugled in promocijo slovenskega šaha doma in po svetu.  Letos je med nagrajenci tudi Asja. Prejela je priznanje FIDE.

 

Pomembnejša tekmovanja do konca leta 2015, ki se jih bo Asja udeležila:

- Mednarodni šahovski festival (julij − Francija, Normandija),

- Evropsko mladinsko prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu (avgust − Srbija, Novi Sad),

- Evropsko mladinsko prvenstvo v standardnem šahu (september − Hrvaška, Poreč).

 

Slovenija s šahom vzor drugim državam (g. Iztok Jelen)

Svetovna šahovska zveza je nedavno objavila promocijski dokument Šah v šolah – naša globalna prihodnost. V njem je med drugim zapisano, da spletni portal Slovensko izobraževalno omrežje zagotavlja visoko stopnjo podpornih materialov za predmet šah in jim je slovensko ministrstvo za izobraževanje v tem oziru vzor, ki naj mu sledijo druge države (str. 29). Slovenija, skupaj s Slovaško, je v dokumentu omenjena tudi kot prvi primer uspešnega izvajanja projekta »CiS100« (Šah v šole) v prvih treh razredih osnovne šole (str. 39). 

Povezava: http://www.scribd.com/doc/160180011/Chess-in-Schools-Our-Global-Future

 

 

 

Oglejte si tudi