Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

"Kaj dogaja " na Gorenjem Polju

Že dolgo se nismo oglasili, kar pa ne pomeni, da se na Gorenjem Polju »nč ne dogaja«. Sedaj ko se leto bliža koncu in se vsepovsod delajo obračuni za minulo leto, smo se tudi mi ozrli nazaj in se spomnili, kaj vse smo počeli in kaj vse bi še lahko storili.

Najprej se vrnimo v lanski december, ko smo se zbrali v župnišču in izdelovali okraske za okrasitev svoje lipe. Vse je bilo narejeno iz odpadnih materialov (reciklaža). Stari CD-ploščki so se pokazali kot dobra zamisel, saj so podnevi, ko so se v rahlem vetriču lepo vrteli na vejah, v soncu pokazali ves svoj sijaj, ob prižigu lučk pa so ponesli v noč čarobne odseve daleč naokrog. Iz stiropora smo izdelali snežake in jih postavili na mize v šotoru, otroci so jih z veseljem porisali in pobarvali ter odnesli domov. Prižig božičnih lučk je postal že tradicionalen vaški praznik. Ker lučke prižgejo otroci, jim vsako leto pripravimo igrico, s katero se malo pozabavajo in »pomatrajo«, uspeh je zaslužen, lipa nas očara v svoji lepoti. Lanskoletna atrakcija so bile bakle, svetile so ob cesti proti cerkvi in še povečale pridih čarobnosti in prazničnosti. Vse skupaj je prava veselica, saj se sedaj, ko imamo ogrevan šotor, glasba, ples in prijetno druženje zavlečejo pozno v noč.

Skupaj z družbo Salonit Anhovo d.d. smo organizirali Božično-novoletni pohod med vasmi. Ko se je znočilo, smo z Gorenjega Polja krenili proti Močilam in Robidnemu bregu, nadaljevali smo do Krstenic, kjer smo občudovali lepo okrašene hiše. Prijazni vaščani so nas pogostili in nam pokazali cerkev sv. Miklavža. Vrnili smo se na Gorenje Polje, kjer so nas v šotoru že čakali topel čaj in druge dobrote.

Spomladi sredi marca pred veliko nočjo počistimo vas, letos smo šli skoraj do železniške postaje, nadaljevali po »mazutni« in krog zaključili v opuščeni vasi Skale. S cest pometemo pesek, ki je ostal od zime, očistimo plevel ob straneh, poberemo vse odpadke in vsaj za nekaj tednov je vas videti lepša.

Konec maja poteka festival Muzikafest, ki ga organizira Pihalni orkester Salonit Anhovo. Letos smo imeli to čast, da nam je »na vasi« zaigral eden izmed najboljših pihalnih orkestrov pri nas, in sicer PO SVEA Zagorje. Njihov zares profesionalen nastop in dobro glasbo smo nagradili z odličnim golažem in pecivom, ki so ga spekle naše gospodinje.

Prireditev smo izkoristili še za obeležitev 140-letnice osnovne šole na Gorenjem Polju. Robert Devetak, mladi zgodovinar iz Ročinja, nam je pripravil predavanje in povedal veliko o zgodovini ter o veselih, smešnih dogodkih iz tistih dni. Našemu vabilu se je z veseljem odzvalo nekaj ljudi, ki so kot zadnji leta 1954 še obiskovali osnovno šolo na Gorenjem Polju, in z nami delilo lepe spomine.

Obnovitvena dela pri vaškem koritu so potekala vse leto. Ko eden ali dva najdeta nekaj uric časa, se ob koritu zaslišijo zvoki strojev in orodja. Vse delo poteka na prostovoljni bazi. Predvsem za otroke so bile vedno pravi izziv »kaverne« na drugi strani potoka in sedaj se do njih že lahko pride po lični brvi. Okrog korita so v polkrogu postavljeni tlakovci in celoten prostor že dobiva dokončne obrise. Dela je še precej, a upamo, da bomo vse lahko v naslednjem letu povabili na odprtje tega prostora.

Še prej pa vabimo vse, ki ste dobre volje, da se nam pridružite na že 5. Prižigu lučk in Božično-novoletnem pohodu v soboto, 16. decembra. Zagotavljamo, da bo tudi letos veselo.

 Se vidimo.


Besedilo: Marko Maffi

 

 

 

Oglejte si tudi