Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Za kulturni dan spoznavali Slovenijo

Slovenski kulturni praznik smo na OŠ Kanal letos praznovali malo drugače. Skupina devetošolcev se je odločila, da bo odšla na potep po Sloveniji in spoznavala njene lepote in kulturo.
Tekst: Hana Munih, 9a, OŠ Kanal

 

»Kultura je skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja.« S to strokovno mislijo smo pričeli ustvarjati letošnjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

 

Vsi vemo, kako lepa in bogata je naša dežela. A kako bi vse te njene bisere predstavili na enem kraju, z besedami in s spomini? Nam je to uspelo. Dan pred 8. februarjem smo v šolski telovadnici navdušili občinstvo z nekoliko drugačno predstavo.

 

Skupina devetošolcev se je odločila, da bo odšla na potep po Sloveniji in prikazala njene lepote. Z glasbenimi in plesnimi točkami, recitacijami in likovnimi prispevki so nam pri predstavitvi naše domovine pomagali učenci nižjih razredov. Popotovanje smo pričeli ob smaragdni reki Soči in odšli na Gorenjsko, v rojstno vas našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Da pa le ne bi bilo vse preveč enostavno, ampak tudi kulturno, smo program popestrili z deklamacijami znanih del naših velikih umetnikov. Ko je skupinica popotnikov prispela v Ljubljano, pa so postali že tako lačni, da jim je že Zemlja plesala in takrat je na pomoč priskočil pevski zbor s pesmijo Zemlja pleše. Po ogledu Ljubljanskega gradu, starega mestnega jedra in del arhitekta Jožeta Plečnika, smo odšli v Prekmurje, kjer smo ugotovili, da je Panonsko morje že odteklo. Tone Pavček nam je predstavil naslednjo pokrajino s pesmijo Dolenjska. V Beli krajini smo prisluhnili Župančiču in plesali kolo. V Piranu smo se prepustili valovanju morja ob poslušanju Tartinijevih melodij in se odpravili čez Kras v Vipavsko dolino, od tam pa še v Brda, kjer smo popotovanje končali s pesmijo Alojza Gradnika - Narobe svet.

 

Ob zaključku smo ugotovili, da je naša dežela zelo bogata. Polna je umetnikov in drugih ustvarjalcev, ki pa jih tudi v Kanalu ne manjka, zato je ob tej posebni priložnosti ravnateljica Milka Zimic podarila nagrade štirim učencem, ki so sodelovali v pedagoški akciji Zveze delovnih invalidov Slovenije.

 

Ves trud je bil ob koncu poplačan z aplavzom in s kančkom smeha, ki je bil namenjen našim dobrim igralcem.

 

Oglejte si tudi