Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Popestrimo šolo

Osnovna šola Kanal je bila v šolskem letu 2011/12 izbrana na razpisu za financiranje programa Popestrimo šolo, ki ga financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. S številnimi aktivnostmi se je povezala tudi z OŠ Deskle.
Tekst: OŠ Kanal - mentorica Petra Valentinčič

Cilj projekta je bil izboljšati bralno pismenost učencev naše šole. V okviru programa smo tako od aprila do konca šolskega leta spodbujali branje in pomagali učencem z različnimi težavami pri branju. Organizirali smo tudi Bralni maraton, ko smo na pouka prost dan z učenci brali njim zanimive knjige, se o njih pogovarjali, risali in ustvarjali literarne izdelke, od tistih bolj smešnih do izjemno poučnih.

Z učenci pa seveda nismo samo brali. Veliko zanimanja so pokazali pri ustvarjanju stripov, kjer so si morali sami izmišljati zgodbe in jih narisati.  Trud je bil vsekakor poplačan, saj so razstavljeni izdelki poželi veliko občudovanja gledalcev.


Tako teoretično kot praktično smo prikazali tudi razlike med slengom in knjižno slovenščino. Učitelji smo se tako tudi sami naučili številnih novih izrazov, ki jih mladi uporabljajo, ti pa so o tej izkušnji napisali Sleng song, kjer so med drugim izrazili tudi to, da knjižno sicer slovenščine ne obvladajo povsem, so pa pri razumevanju slenga zagotovo pred učitelji in starši.


Našo šolo smo opremili z obvestili, omejitvami in prepovedmi in tako povzeli za večino težko razumljivo besedilo Hišnega reda šole v povsem preprosta in dostopna navodila. Tako učenci kot obiskovalci šole odslej ne bodo več v dvomih, kako se obnašati v jedilnici, kako in kdaj vstopati v šolo, kako ravnati v primeru požara itd.

Z OŠ Deskle smo si izmenjali obiske knjižnic. Mi smo namreč obiskali njihovo šolsko in krajevno knjižnico, oni pa naši dve. Obiska nista potekala samo ob pregledu in branju knjig, ampak ob spremljajočih delavnicah. Med temi smo si ogledali tudi Gotsko hišo s spominskima sobama Rika Debenjaka in Marija Kogoja ter Galerijo Rika Debenjaka v Kanalu, pri katerih sta nas strokovno vodili Milica Zimic in Diana Breščak.

Najbolj priljubljena med vsemi dejavnostmi je bila ekskurzija v Solkan in Novo Gorico. Lokaciji so izbrali učenci sami, poleg tega pa so morali preveriti vozne rede vlakov in avtobusov, saj so tako urili funkcionalno pismenost. Ugotovili smo, da tudi sedemurna ekskurzija ni bila dovolj obsežna, da bi v teh dveh krajih videli vse zanimivosti. Vendar pa so učenci uživali pri ogledu e-hiše, Trga Evropa, muzeja na železniški postaji in strokovno vodenega ogleda novogoriške knjižnice. Obiskali smo tudi Bevkov grob in si pobliže ogledali solkanski kamniti most.


Naš projekt se ni zaključil s koncem šolskega leta, ampak vztrajal v poletnem času. Tako smo v prvi polovici julija izvedli Poletno knjižnico v parku tako v Kanalu kot v Desklah, kjer smo z učenci sicer veliko brali in ustvarjali, obenem pa si vzeli tudi čas za kopanje v Soči. Branje namreč ni omejeno na določen prostor, ampak se lahko izvaja vsepovsod, v tem je njegova prednost in tudi čar.


Projekt Popestrimo šolo smo zaključili raziskavo o najbolj brani knjigah zadnjih 50 let na OŠ Kanal, saj naša šola praznuje septembra 50-letnico. To je tudi priložnost za medgeneracijsko povezovanje, izmenjavo različnih mnenj in vtisov, ki so se v teh letih nakopičili.


Projekt lahko na prvi pogled označimo kot popestritev šole, vendar se v njem skriva veliko več. Gre za učenje, ki ni neposredno povezano s šolskim učnim načrtom, kjer ni ocen, ampak se pričakuje izražanje in izboljšanje sposobnosti in samoiniciativnosti učencev. Ob dejstvu, da so bile vse delavnice za otroke popolnoma brezplačne in da je bilo vanje vloženega veliko truda in sredstev, nekoliko preseneča le majhna udeležba otrok, predvsem v poletnih mesecih. Morda pa so si poletje popestrili sami!

Oglejte si tudi