Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

SLOVENIJA BREZ TOBAKA, strokovno srečanje

Občina Kanal ob Soči se je udeležila strokovnega srečanja Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede spremembe zakona o omejevanju tobačnih in tobakom povezanih izdelkov.

 

V Sloveniji potekajo priprave na spremembe zakona o omejevanju uporabe tobačnih in s tobakom povezanih izdelkov (ZOUTI).

O tem, zakaj potrebujemo strožje in naprednejše ukrepe na področju zmanjševanja rabe tobaka so spregovorili strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje RS, Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija in Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo na regijskem strokovnem srečanju v Novi Gorici.

Srečanje je bilo namenjeno vsem, ki v različnih resorjih tako na ravni države kot na ravni lokalne skupnosti (so) ustvarjajo politiko na področju nadzora nad tobakom in lahko pripomorejo, da bo škoda zaradi tobaka v regiji in Sloveniji čim manjša.

Kajenje tobaka škoduje celotnemu človeškemu organizmu in negativno vpliva na zdravje skozi celotno življenje. Povezano je z veliko vrstami raka, boleznimi dihal, boleznimi srca in ožilja. Vpliva na zdravje še nerojenega otroka pri nosečnicah. Tudi nekadilci, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu so po določenem času ogroženi kot bi sami kadili.

V Sloveniji vsak dan zaradi bolezni, ki jih pripisujejo kajenju tobaka, umre 10 oseb oziroma 3600 letno. Četrtina jih umre že pred 60-im letom. Vsaka 5 smrt zaradi raka v Sloveniji je posledica raka pljuč, ta pa je v 90% povezan s kajenjem. Kadi vsak 4. Slovenec, star med 15 in 64 let. Kaditi začnejo že mladostniki in mladi odrasli do 25 leta starosti.

Opustitev kajenja je za zdravje koristna v katerem koli življenjskem obdobju. Že s prižigom cigarete vdihnemo več kot 5000 različnih kemičnih spojin. Zasvojenost z nikotinom, ki se nahaja v tobačnih izdelkih, zelo oteži opuščanje kajenja. V Sloveniji so različne organizacije, ki pomagajo pri opuščanju kajenja. Na voljo je tudi svetovalni telefon 080 2777.

Država prejme 0,4 milijarde evrov davkov od prodaje tobačnih izdelkov, stroški zdravljenja, ki so posledica kajenja pa znašajo 1,8 milijarde evrov. Veliko več potroši kot zasluži.

V preteklosti je bilo uvedenih nekaj ukrepov za omejevanje uporabe tobačnih izdelkov. Od leta 2007 pa imamo uspešno uvedeno popolno prepoved kajenja v zaprtih prostorih. Vendar pa število kadilcev narašča.

Tobačna industrija ima v Sloveniji še vedno močan lobi in praktično vzpodbuja kajenje že pri zelo mladih ljudeh. Pogosto je kršena zakonodaja o oglaševanju in promociji tobačnih izdelkov na prodajnih mestih.

Nova evropska direktiva predpisuje ukrepe za omejevanje uporabe tobačnih izdelkov. Nekatere ukrepe pa mora država sprejeti sama, ker jih  direktiva ne predpisuje.

Ukrepi nadzora nad tobakom  v Sloveniji vsebujejo zvišanje cen in obdavčitve, zmanjšanje razlike v obdavčitvah in cenah med različnimi vrstami tobačnih izdelkov, popolna prepoved oglaševanja in promocije tobačnih izdelkov in pomožnih izdelkov za kajenje, licenciranje prodajalcev, obvezno preverjanje starosti kupcev, uvedba velikih slikovno-besedilnih zdravstvenih opozoril na embalaži, prepoved dodajanja različnih arom, dosledno izvrševanje zakonodaje, trošarine uporabiti namensko za programe zmanjševanja rabe tobaka in druge.

Direktiva EU je odlična priložnost za sprejem zakona v Sloveniji, ki bo omogočil ukrepe za zmanjševanje kajenja. Zakon se kasneje najverjetneje, več let ne bo spreminjal.

Več informacij na povezavi http://www.nijz.si/sl/publikacija-slovenija-brez-tobaka-kdaj.

 

Oglejte si tudi