Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Opuščen kamnolom Lastivnica vabi z zanimivo vsebino

V letu 2015, ko smo se v Salonitu Anhovo prvič priključili Evropskim dnevom mineralov, smo v opuščenem kamnolomu Lastivnica pričeli z urejanjem učne poti z naslovom Raziskujmo minerale v cementni industriji.
Opuščen kamnolom Lastivnica je zaradi edinstvenega flišnega profila od leta 2004 zaščiten kot geološka naravna vrednota lokalnega pomena. V letih 2016 in 2017 smo učno pot še dopolnjevali ter v okviru Dnevov Evropske kulturne dediščine v septembru 2017 odkrili pojasnjevalno tablo o geološki naravni vrednosti.

V Salonitu Anhovo si prizadevamo, da bi učna pot čim bolj živela in bi postala priložnost za zanimiva in prijetna raziskovanja in doživetja. Tako smo organizirali več zanimivih dogodkov, kot npr. delavnici na temo geologije in biologije za osnovnošolce iz OŠ Kanal in OŠ Deskle, katerih  namen je bil podrobno spoznavanje mineralov in fosilov ter predstavitev rastlin in živali, predvsem dvoživk, ki živijo v mlakužah na področju učne poti.


Organiziramo številne vodene oglede, predstavili smo delujoč kamnolom in uporabo drona pri raziskavah v kamnolomih, v letu 2019 pa organizirali koncert med minerali, kjer je zaigral pihalni orkester Salonit Anhovo.


Trenutno pa v Salonitu Anhovo v okviru aktivnosti ob praznovanju 100-letnice načrtujemo ureditev krožne poti iz Gorenjih Deskel do učne poti v opuščenem kamnolomu Lastivnica. S tem bomo učno pot odprli javnosti, ob krožni poti pa si želimo urediti posamezne tematske točke.


Pomen projekta za lokalno skupnost in promocijo občine v širši regiji je prepoznala tudi Občina Kanal ob Soči, ki projekt podpira.


V Salonitu Anhovo si pri soustvarjanju projekta želimo sodelovanja s krajani vseh generacij, obema osnovnima šolama, vrtci, lokalnimi društvi in drugimi interesenti, zato vabimo, da se nam pridružite in postanete del te povezovalne zgodbe. Kdor bi se rad projektu priključil, naj piše na e-naslov info@salonit.si ali pokliče na telefon 05 39 21 525.


Oglejte si tudi