Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

ODRAŠČANJE V DIGITALNI DOBI

V času prežetem z novodobno tehnologijo postaja odraščanje vse večji izziv. Ne samo staršem in vzgojiteljem, temveč tudi samim otrokom in mladim.  Otroci in mladostniki so praktično na vsakem koraku izpostavljeni zaslonom – televiziji, računalnikom, tablicam, pametnim telefonom.  Praviloma se otrok z zaslonom prvič sreča že v porodni sobi  (sicer res v namene obeleženja spominov). Žal pa je pogosto že v dojenčkovem obdobju lahko zaslonom izpostavljen tudi kot uporabnik.

Tisti, ki se srečujemo z odraščanjem in vzgajanjem otrok  in mladostnikov (tako starši, kot strokovnjaki različnih profilov – učitelji, vzgojitelji, pediatri...)  se soočamo z velikim izzivom: kako naučiti otroke in mlade, da bodo z zasloni sobivali in jih uporabljali kot pripomoček, ki življenje olajša, ne pa kot podaljšek lastnega telesa. Vse pogosteje opažamo negativne vplive na otrokov razvoj in njegovo psihično in telesno zdravje.  Zasloni so pogosto krivec za nesoglasja v družini, neuspeh v šoli, težave v  krogu vrstnikov.

Tako kot izsledki številnih raziskav, tudi pediatri med svojim delom opažamo, da ima izpostavljanje zaslonom v predšolskem obdobju izrazito neugoden vpliv na celoten otrokov razvoj. Zelo pogosto vidimo težave v govornem razvoju in neustrezni otrokovi komunikaciji (npr. težave z vzpostavljanjem očesnega stika) ter motorično nespretnost.

Pri šolarjih in srednješolcih pa se najpogosteje pojavljajo  vedenjske težave, motnje  pozornosti, motnje spanja, debelost in prekomerna prehranjenost,  simptomi depresije... Dnevno se pri svojem delu srečujemo s telesnimi težavami šolarjev, ki so posledica uporabe zaslonov: glavoboli, bolečine v hrbtu in vratu, slabšanje vida, suhe oči, slaba drža...

Tehnologija pronica v vse pore našega življenja in žal prepogosto prevzema nadzor nad našim časom. Programi, družbena omrežja, računalniške igrice... so narejeni tako, da prevzamejo našo pozornost in jo čim dlje zadržijo.  Zasnovani so tako, da vsak posameznik preživi več in več časa pred zaslonom. Težave s samokontrolo imamo odrasli ljudje, kaj šele otroci, katerih možgani se še razvijajo in so zato še bolj dovzetni za tovrstne  vplive.

Otroci in mladi opazujejo odrasli svet in od svojih bližnjih prevzemajo navade in vrednote ter si ustvarjajo lastna mnenja. Kar pomeni, da se moramo odrasli vprašati o svoji lestvici vrednot in kak zgled smo mi sami za otroke in mlade, ki nas obkrožajo.  Ali pri družinski mizi uporabljamo zaslone?  Kaj storimo, ko imamo skupaj nekaj prostega časa? Povabimo najstnika na sprehod, se pridružimo predšolskemu otroku ob igri z žogo, spodbudimo šolarja, da pogleda, če je kak sošolec na igrišču...?  Pomembno je namreč, da otrokom in mladim nudimo in vztrajno kažemo alternativo in druge možnosti preživetja prostega časa, kot pa je čas preživet na zaslonih.

Vsi, ki delamo z otroki opažamo, da postaja neprimerna in neustrezna uporaba zaslonov vse večji problem. Uporabne informacije in tudi s strani slovenskih pediatrov podane smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih so na voljo na spletnih straneh:

https://safe.si/starsi/priporoceni-cas-uporabe-zaslonov-pri-otrocih

https://safe.si/starsi/starsevski-nadzor-nad-mobilnimi-telefoni

https://safe.si/nasveti/zascita-racunalnika-in-mobilnih-naprav/filtriranje-vsebin-na-internetu

https://nijz.si/zivljenjski-slog/nekemicne-zasvojenosti/zasloni/

10. oktobra 2023  se je v Kulturnem domu Nova Gorica odvil izobraževalni dogodek Brez okvirjev, v organizaciji Zdravstvenega doma Nova Gorica v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica, Mladinskim centrom in NIJZ. Namenjen je bil osveščanju prav vsakega posameznika, predvsem pa ljudem, ki imajo več stika z otroki in mladimi (starši, stari starši, tete, strici, učitelji, trenerji...).

Dogodek Brez okvirjev na katerem so domači in tuji  predavatelji odgovorili na številna vprašanja in dileme, je bil pripravljen z namenom, da bi skupaj oblikovali okolje, v katerem se bodo razvijali in rasli zdravi otroci in mladi - taki, ki bodo znali in zmogli uporabljati zaslone sebi v prid in ne v škodo. Možno si ga je ogledati na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=wSzsKr8JQ0Q

 

Vanja Kogoj Jug, dr. med., spec. ped., ZD Nova Gorica

Daša Kumprej, dr. med., spec. ped., ZD Nova Gorica

Oglejte si tudi