Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
9°C
-2°C
JUTRI
10°C
-3°C
5978

Znanilci pomladi

»POMLADNE  ROŽICE

NA  PLAN  HITIJO  VSE,

ŽE  ZVONČEK  ZACINGLJA,

BIM, BAM, BIM, BAM ZVONČKLJA …«

je po kalskih vaseh odmevala vesela pesem Branka Cvetrežnika in pustno razpoloženih folklornikov, ki so na debelo soboto in nedeljo v kostumih snežno belih zvončkov hudomušno naznanjali konec zime in pozdravljali pomlad. S plesom so vabili zasneženo kalsko pokrajino, da se prebudi in oživi ter preobleče v zelen ter z drobnim cvetjem posut plašč, ki ga vsako leto znova iz nevidnih čudežnih niti pomladnih vetrov sešije veličastna mati zemlja.


Idejo za izdelavo pustnih kostumov so člani folklorne skupine Kal nad Kanalom tudi letos našli v sožitju z naravo, z izvirnostjo, domiselnostjo in ustvarjalnostjo pa navdušili tudi na pustovanju v občini Šempeter -Vrtojba.

Folklorniki se iskreno zahvaljujejo krajanom za bogate darove in odobravanje, ki je vsekakor velika spodbuda za uspešno delovanje.


Na pustni ponedeljek pa so bili kalski folklorniki skupaj z Domačimi pevci iz Lokovca gostje v Cerknici. Z ljudskimi pevci Jezerci, pevci ansambla Jelen, Folklorno skupino KD Bloke in Liškimi pusti so nastopili na odru cerkniškega kulturnega doma, kjer so se prepletali ljudski napevi, pesmi in plesi Notranjske ter Banjške planote, veliko zanimanje obiskovalcev pa so privabili tudi Bakreni, "ta lepi" in "ta grdi" iz skupine Liški pustje. »Pogajnič, ti si tič, gajžlo imaš, krav pa nič« je kulturno-etnološko prireditev, ki daje pustnemu rajanju na Cerkniškem novo razsežnost, poimenovala gostiteljica Ljoba Jenče.

 

Besedilo: Darja Rijavec

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!