Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Pri srčnem zastoju je pomemben hiter odziv

Na pobudo Društva upokojencev Kanal je Društvo za zdravje srca in ožilja Podružnica za severno Primorsko v sodelovanju z Območnim Rdečim križem organiziralo predavanje na temo uporabe defibrilatorja.

Tekst: Marija Marinič

 

Usposabljanje je potekalo v prostorih društva upokojencev, vodil ga je Boris Šega, pogodbeni sodelavec Rdečega križa, sicer pa zaposlen kot anestezist v bolnici Šempeter . Spomnil se je uspešno izvedenega oživljanja našega člana na srečanju jubilantov Društva upokojencev Kanal pred dvema mesecema v gostišču Križnič.

V besedi in sliki je predstavil vse postopke oziroma korake v primeru, ko oseba doživi nenaden srčni zastoj. Nenadna smrt pomeni zastoj srca in dihanja. Žrtvi, ki kaže znake nenadne smrti, je potrebno takoj nuditi temeljne postopke oživljanja (zunanja masaža srca in umetno dihanje), poklicati pomoč in takoj pridobiti in uporabiti avtomatski zunanji defibrilator (AED). To je računalniško voden aparat, ki nas z govornimi navodili vodi skozi temeljne postopke oživljanja in žrtev defibrilira z električnim sunkom. Poudaril je, da je samo uporaba AED, brez drugih temeljnih postopkov oživljanja, neučinkovita.

 

Prisotni smo imeli kar veliko vprašanj in pomislekov zlasti glede sprostitve dihalnih poti, pravilne lege žrtve, umetnega dihanja in ustrezne moči pritiska na prsni koš. Praktični prikaz vseh temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED na lutki je najprej izvedel predavatelj, nato pa še udeleženka delavnice.

 

Z delavnice nas je večina odšla opogumljena in opremljena z zadosti znanja, da bi lahko pravilno in hitro postopali v primeru, ko se nekdo pred nami zgrudi ali negibno obleži na tleh. Potrebno se je hitro odzvati, saj štejejo minute. Z oživljanjem je potrebno nadaljevati do prihoda reševalcev.

 

V Kanalu je AED nameščen na zunanjem delu stolpa Gasilskega doma v Kanalu in je dostopen 24 ur na dan.


Oglejte si tudi