Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Pregled dela PGD Kanal v letu 2014

Po pretečenem koledarskem letu 2014 je čas za pregled opravljenega dela. Preleteli bomo skozi različna področja dela, kjer smo bili aktivni. Aktivni smo bili na področju operative, delali smo z mladimi gasilci, se udeleževali raznih tekmovanj, vzdrževali gasilski dom, dopolnjevali opremo in še marsikaj drugega.
Na področju operative smo bili lani zelo aktivni. Posredovali smo na rekordno število intervencij. Vseh intervencij je bilo kar 45, največ del so bili razni požari (23), ki so predstavljali nekaj več kot polovico vseh intervencij. Lanska »večja« intervencija ni bila na Krasu, ampak kar na domačem terenu. Seveda govorimo o žledu, ki je prizadel našo občino. Požari so skupaj z intervencijami ob žledu (12) predstavljali skoraj tri četrtine vseh intervencij. Natančnejša analiza intervencij bo podana v enemu izmed prihodnjih člankov.

 

V društvu se je skrbelo za praktično znanje operative na različnih vajah operative. Organizirali smo dvanajst vaj operative z različno tematiko. Po večini so bile vaje z uporabo dihalnega aparata po vzoru tekmovanj FireCombat. V ta namen smo si pripravili ovire. Udeležili smo se skupne regijske vaje na Soči v Plavah, vaje evakuacije na OŠ Deskle in skupnega usposabljanja gasilcev v Dobrovem v Goriških Brdih. Med drugim smo požarno varovali »Rally Nova Gorica«, ki je prvič potekal v naši občini.

 

Naše operativne gasilce smo pošiljali tudi na različna izobraževanja v Izobraževalni center na Igu. Tako smo pridobili enega operativca, usposobljenega za gašenje notranjih požarov - modul B, tri tehnične reševalce, dva informatika in dva nova uporabnika dihalnih naprav. Skupaj smo tako usposobili osem operativnih gasilcev.

 

Prvič do sedaj smo lani prejeli plaketo župana. Podeljena nam je bila aprila na občinski proslavi v Desklah. Konec aprila pa so člani PGD Kanal odšli pomagat v južno Srbijo na obsežne poplave, kjer so bili teden dni.

 

V mesecu maju smo pridobili osem novih operativnih gasilcev, ki so opravili nadaljevalni tečaj za gasilca. Od tega je bila večina predstavnic nežnejšega spola (kar sedem).

 

V preteklem letu smo bili aktivni tudi z gasilsko mladino. Z mladino smo sodelovali na občinski in regijski orientaciji ter kvizu. Z gasilsko mladino smo sodelovali na prvih Igrah brez meja, ki so se odvijale decembra v Kanalu.

 

Širili smo znanje izven tipičnih meja gasilstva. Junija smo pridobili trinajst novih prvih posredovalcev z znanjem uporabe defibrilatorja (AED). Tako jih imamo sedaj že šestnajst.

Konec maja smo se udeležili državnega tekmovanja v Ormožu, kjer smo nastopili z dvema ekipama mlajših članov in članic A.

 

V šolskem letu 2013-2014 smo gostili v gasilskem domu dva razreda učencev OŠ Kanal, ker so v tem času obnavljali vrtec in je šola potrebovala nove prostore. V oktobru smo že tradicionalno gostili otroke različnih starosti iz OŠ Kanal in jim prikazali opremo in delo kanalskih gasilcev.

 

Veliko se je naredilo na in v gasilskem domu. Največja investicija je bila zamenjava stare azbestne kritine na strehi gasilskega doma. Poleg tega smo osvežili zgornje prostore, kjer smo pobarvali leseno oblogo in stene. Na hodniku smo obesili pomembnejše slike in priznanja skozi celotno zgodovino društva. V spodnjih prostorih v garderobi smo zamenjali star komandni pult in ga dopolnili po naših željah.

 

V začetku novembra smo imeli izredni občni zbor, kjer smo zamenjali dolgoletnega predsednika in poveljnika društva zaradi nezadovoljstva z njunim delom.

 

Čez celo leto smo pridno polnili vsebine na spletni strani društva www.pgd-kanal.si ter na družbenem omrežju Facebook. Sodelovali smo z raznimi društvi in še marsikaj drugega.

 

Želje, pričakovanja za 2015. Še naprej bomo skrbeli za vzdrževanje gasilskega doma in opremljenost ter usposobljenost operative. Naj še enkrat poudarimo, da se vsa oprema kupuje za varnost naših in drugih občanov.

Povezave

www.pgd-kanal.si

Oglejte si tudi