Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Pravljično okno kulturnega doma v Desklah

Že več let zapored je veliko okno kulturnega doma v Desklah okrašeno v pričakovanju decembrskih praznikov in novega leta. Že prve dni decembra 2023 je naše okno pritegnilo pozornost mimoidočih, predvsem pa najmlajših. To leto smo člani Kulturnega društva »SVOBODA« Deskle ustvarili pravljično sceno leta 1812 prvič izdane pravljice bratov Grimm Sneguljčica in sedem palčkov. Palčki so simbol sreče in upamo, da bodo prinesli srečo vsem, ki so naše okrašeno okno prišli pogledat.

Po končanih praznikih se je iz okna poslovila Sneguljčica, tudi palčki so odšli tja od koder so prišli. Vseh sedem je odšlo na bližnje vrtove in balkone. Tri palčke, ki so bili nekaj posebnega, pa moramo še posebej predstaviti. Palček s pipo, palček s kladivom in palček z lanterno so prave dragocenosti. Lastnoročno jih je izdelal Jožef Blažič (1909 – 1976), ki je stanoval v majhni hiški na koncu naselja Deskle, na Grapi. Zaposlen je bil v cementarni, po poklicu je bil mehanik. Nikoli ne bomo izvedeli, zakaj se je po upokojitvi tako vneto posvetil izdelavi palčkov iz betona. Niti koliko jih je bilo narejenih. Verjetno vsaj sedem, mogoče pa tudi več. Zvedeli smo, da jih je podarjal prijateljem, tri smo odkrili in jih predstavili v našem oknu. Zanima nas, če ima kateri od naših krajanov še kakšnega doma.

Za letošnje pravljično okno gre zahvala predvsem članoma društva, ki sta zbrala potrebne stvari, da je nastalo čarobno okno, ki so ga mnogi obiskovalci prireditev in sprehajalcev lahko občudovali več kot mesec dni.  Še posebej iskrena hvala  Mihaeli Blažič, Svetlani Žnidarčič, Boži Tušar in Mileni Markočič.

Kulturno društvo "SVOBODA" Deskle, Danila Schilling

Oglejte si tudi