Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
26°C
7°C
Oceni objavo

Naj medi 2024

Čebelarji z upanjem pričakujemo novo leto in novo sezono. Kot tudi druge kmetijske panoge, čebelarji ne moremo biti zadovoljni z letošnjo sezono, ki je prav gotovo ena najslabših. Leto so zaznamovale vremenske nevšečnosti, ponekod so bile tako katastrofalne, da smo lahko zadovoljni da pri nas ni bilo najhujše.

Konec leta v društvu zaključujemo z zanimivim predavanjem o apiterapiji, ko pa se zberemo v večjem številu to izkoristimo za še zadnje srečanje s pobiranjem članarine.

Ko ob koncu leta naredimo nekakšno inventuro dela društva, smo z letošnjim letom zadovoljni. 

V Čebelarskem društvu vsako leto organiziramo strokovno ekskurzijo. Letos smo se odpravili čez mejo, obiskali smo večje čebelarstvo Marcon v bližini Trevisa. Vodil nas je izkušeni Fran Šivic in z zanimanjem smo si ogledali veliko in lepo opremljeno učilnico – Hišo čebel, podrobno so nam predstavili metodo termičnega zatiranja varoj, sprehodili smo se po velikem vzrejališču matic, najbolj pa nas je navdušil robot, ki ožiči satnike. Preizkusili smo tudi njihove medove v zanimivi kombinaciji s sirom.

Na celodnevni ekskurziji smo se ustavili še pri g. Šivicu v Šempasu, ki ima turistično čebelarstvo z muzejem, galerijo fotografij in veliko zbirko maket čebelnjakov.

V juniju smo skupaj z našim veterinarjem mag. Planincem smo izvedli praktično delavnico prikaza zatiranja varoje. Julija je bil za naše člane organiziran piknik, že spomladi pa smo obiskali  Dneve čebelarstva na v Celju. Obisk je bil sofinanciran s strani Občine Kanal ob Soči.

Na našem območju je sezono rešila lipa.

Kot že vrsto let se posamezni člani čebelarskega društva odločijo, da pošljejo posamezne medove na tekmovanja oz. ocenjevanja, ki se odvijajo v Sloveniji. Letos so se ocenjevanja udeležili le štirje člani ČD Kanal – Brda: Andrej Kragelj, Zdravko Komjanc, Radenko Simić in Ivan Mencin. V Kopru so dobili eno zlato priznanje (Mencin) ter ostali trije srebrne priznanje. Na mednarodnem ocenjevanju v Semiču pa so dobili vsi štirje zlata priznanja. Za lipo je v Semiču prejelo 14 čebelarjev zlato priznanje, od tega jih je osem bilo na paši v občini Kanal. Te plakete so dober dokaz da imamo odlično čisto lipovo pašo. Vsem nagrajencem čestitamo.

Novo leto nam vedno prinaša novo upanje, zato vsem čebelarkam in čebelarjem voščimo naj medi, vsem občanom in bralcem Mosta pa zdravo v 2024.

 

Oglejte si tudi