Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Dom pod Ježo: odlična točka za izlete in počitek

Prenovljeni planinski Dom pod Ježo, ki je odprt od junija, je odlična točka za izlete, pa tudi za počitek v miru neokrnjene narave.

Tekst: Planinsko društvo Valentin Stanič, zgibanka


Dom pod Ježo, planinska koča III. kategorije, se nahaja na severnem robu Kanalskega Kolovrata tik ob meji z Italijo na nadmorski višini 740 m. Pred osamosvojitvijo je bila to obmejna stražnica, ki smo jo kanalski planinci z lastnim delom in številnimi prostovoljnimi urami preuredili v prijeten dom.

 

Slemenska cesta, ki povezuje Goriška brda s Kobaridom preko Kolovrata, omogoča dostop do doma skozi vse leto. Pri nas si lahko privoščite počitek kolesarji in motoristi, pohodniki in izletniki - vsi, ki uživate v slikoviti pokrajini zahodne Slovenije in raziskujete ostaline prve svetovne vojne ob nekdanji »železni meji« z Italijo.

 

Okolica doma vam nudi prijeten sprehod do tolmunov na reki Idriji, do sotesk Doblarca ali do razgledišč nad smaragdno reko Sočo.


Razgled

Izpred doma lahko opazujemo nežno hribovje in gručasta naselja Tolminske, če pa se povzpnemo nekoliko više na Ježo, Očno, Deveti konfin ali Na grad, se nam odprejo čudoviti razgledi na Alpe, s Sočo v ospredju, pa na Matajur, Benečijo ter Furlansko nižino in vse do morja.


Ture

- Ježa; Na gradu = ½ ure; 1 ¾ ure

- Deveti konfin; Očna = ¾ ure; 1 ¾ ure

- Globočak = 2 uri


V Domu pod Ježo se obiskovalci lahko tudi okrepčajo s toplim obrokom in pijačo. Prenovljeni dom ima namreč jedilnico s 50 sedeži, ob mizah na prostem pa je prostora za 70 ljudi.

 

Prav tako je tu mogoče prenočiti. Skupna soba ima na voljo 40 ležišč, zimska jih ima šest, še ena soba pa tri. Zato je Dom pod Ježo primeren tudi za organizacijo taborov, šole v naravi in za skupinska letovanja.  

 

Dom je odprt od maja do oktobra vsak petek od 16h do 22h, ter vsako soboto in nedeljo od 10h do 22h. Skupine pa se za obisk lahko dogovorijo tudi izven navedenega urnika čez celo koledarsko leto.

 

Dostop do Doma pod Ježo je mogoč iz različnih smeri:

Iz smeri Kobarid-Kanal

- Kobarid/Idrsko – Livek – Livške Ravne – muzej na prostem Na gradu – mimo odcepa za mejni prehodSolarji (smer Kambreško).

- Tolmin/Peršeti (smer Kolovrat) – Volče – dolina potoka Kamnice – križišče s slemensko cesto (smer Kambreško) - mimo odcepa za mejni prehod Solarji (smer Kambreško)

- Čiginj/Ušnik – Volčanski Ruti (smer Livek) – Pologar – Vogrinki (smer Livek)

- Doblar – dolina Doblarca (držimo se glavne ceste) – Osredek – Pušno (smer Livek) –Vogrinki (smer Livek)

- Ročinj – Kambreško – Srednje (smer Livek) – Pušno (smer Livek) – Vogrinki (smer Livek)

- Kanal (smer Lig) – Čolnica – križišče (smer Kambreško) – Kambreško – Srednje (smer Livek) – Pušno (smer Livek) – Vogrinki (smer Livek)

 

Iz smeri Nova Gorica ali Goriška brda

Vrhovlje (Plave) – Korada – Lig – Kambreško – Srednje (smer Livek) – Pušno (smer Livek) – Vogrinki (smer Livek)

 

Iz Italije

Preko Benečije – mejni prehod Solarji

 

Prisrčno vabljeni v naš planinski dom!

Postregli vam bomo s toplo jedjo in hladno pijačo!

Poskrbeli bomo za vaš miren počitek!

Pričakujemo vas!

 

Naslov:

Planinski dom III. kategorije

Kuščarji 3, 5215 Ročinj

031 255 231

dom.pod.jezo@gmail.com

 

 

V priponki pa si lahko gledate tudi novo zgibanko Doma pod Ježo, ki je na voljo v kanalskem TIC-u.

 

 

Povezave

www.pd-kanal.si

Oglejte si tudi