Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

90. let: Jožica Dolenc

V letošnjem marcu je visok jubilej – 90 let  – praznovala ga. Jožica Dolenc iz Kanala. Sama rada pove, da je doma iz Morskega. Rodila se je Jožefu in Kristini Vuga, po domače pri Črn'č'vih. Osnovno šolo je do razpada Italije 1943 obiskovala v Kanalu.

Med vojno je bila kurirka in z vnemo pripoveduje dogodke tistih težkih in krutih dni. Tudi o povojnem življenju, o udarniških akcijah pa manifestacijah za Gorico in Trst.

Poročila se je z Antonom Dolencem. Jožica tudi pove, da je poročni obred vodil njen tata, ki je bil prvi župan Občine Kanal. Danes ji delajo družbo sin Branko in hči Vanda ter štiri vnukinje, dva pravnuka in štiri pravnukinje. Jožica je vedno dobre volje in rada pripoveduje življenjske zgodbe svojega pestrega življenja. Najraje se vrača v mladostna leta. Zelo rada plete in kvačka. Njeni kvačkani klobučki so že prava atrakcija. Čudoviti izdelki vsako leto obogatijo razstavo ročnih del Društva Upokojencev Kanal. Še vedno rada kuha in vnuki stalno povprašujejo po njenem izvrstnem golažu. Želimo ji, da bi ga še dolgo kuhala.

 

Ga. Jožica, vse najboljše Vam želimo člani Društva upokojencev Kanal.

 

 

 

Sonja Kralj

Oglejte si tudi