Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Šestdesetletnica društva upokojencev Deskle-Anhovo

Društvo upokojencev Deskle-Anhovo, ki je bilo ustanovljeno spomladi leta 1952, je v začetku marca praznovalo 60 let neprekinjenega in aktivnega delovanja.
V soboto 10. marca je Društvo upokojencev Deskle-Anhovo praznovalo 60 letnico neprekinjenega in aktivnega delovanja. Prireditev ob visokem jubileju društva pa ni bila namenjena samo obeležitvi le-tega, temveč tudi 8. marcu, mednarodnemu prazniku žena. Društvo namreč že dolga leta ob 8. marcu pripravi proslavo ne le za upokojence temveč za vse krajane.

 

Praznovanje smo začeli pravzaprav že v četrtek z otvoritvijo pregledne razstave o delu in razvoju društva skozi njegovih 60 let. S fotografijami, priznanji in pokali smo želeli prikazati dogajanje v društvu: nastope na športnih tekmovanjih in kulturnih prireditvah, družabna srečanja, novoletne zabave, martinovanja, izlete … Otvoritev razstave se je začela z nagovorom predsednice društva in nastopom Borisa Staniča in Milana Kodelje, ki sta prisotne razveselila z igranjem na doma narejen bas in klarinet, ki je preživel že dobrih sto let.

 

Na slavnostni prireditvi v soboto so nastopili pevski zbor Osnovne šole Deskle in otroci iz vrtca, duo Bakalina iz Čadrga, ki nas je razveseljeval z zabavnimi in humornimi pesmimi, zapetimi v pristnem tolminskem narečju ter narodnozabavni ansambel Brjar iz Brd.

 

Med gosti na prireditvi so bili tudi, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije dr. Mateja Kožuh Novak, župan Andrej Maffi, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev za Severno Primorsko Alojz Vitežnik in vodja projekta Starejši za starejše Aldo Trnovec.

 

Predsednica Kožuh-Novakova se je v svojem govoru dotaknila problematike starejših generacij, opozorila, da je letošnje leto evropsko leto aktivnega staranja in poudarila pomen projekta aktivno državljanstvo.

 

Nekaj vzpodbudnih misli je dodal tudi župan Maffi. Predstavil je zamisel o medgeneracijskem centru, ki naj bi ga odprli v prostorih bivšega gostinskega lokala v Kulturnem domu Deskle.

 

Društvo, ki ima 530 članov je aktivno na številnih področjih. Ima uspešne balinarke in balinarje, igralke in igralce pikada, izdelovalke ročnih del, strelce, plesalke, ki združene v plesni skupini Tince, nastopajo doma pa tudi v okoliških krajih. Društvo je vpeto v dogajanje v domači krajevni skupnosti, saj že tradicionalno sodeluje z osnovno šolo, vrtcem, taborniki, turističnim društvom in  drugimi. Že od leta 2009 izvaja tudi vseslovenski projekt Starejši za starejše, ki je namenjen krajanom starejšim od 69 let.

 

Ob 50 letnici smo člani društva izrazili upanje in prepričanje, da bo naše društvo tudi v bodoče tako aktivno vpeto v dogajanje v domačem kraju in tudi širše.

 

Oglejte si tudi