Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ustvarjajmo z glino na Kontradi tudi v predbožičnem času

Letošnje poletje so se v Kanalu ob sredah popoldne pričele izvajati delavnice s keramičarko Alenko Gololičič »Ustvarjamo z glino na Kontradi«, kakor jih je sama poimenovala. Kljub vremensko zelo muhastemu poletju se je delavnic na prostem udeležilo veliko domačinov vseh generacij in kar nekaj turistov. Svojo ustvarjalnost so izrazili z ročno izdelanimi predmeti, npr. vetrnimi zvončki, podstavki za svečke, pladnji za sladice, hišnimi tablicami. Za večino udeležencev je bil to prvi stik z glino in zabava v ustvarjanju predmetov po lastni izbiri.

 

Keramičarki Alenki Gololičič je mentorstvo in različno kulturno udejstvovanje zelo zaznamovalo njeno umetniško pot. Spomnimo, da je pred leti v centru Kanala zasnovala, skupaj z ekipo, precej zahtevno in odmevno poulično razstavo Odtis Kanalskega z mislijo na povezovanje različnih ustvarjalcev. Obenem je tudi velika zagovornica ohranjanja narave in raziskovalka gline, njenih lokacij in značilnosti, ki pravi, da narave sploh ne poznamo več, saj smo skozi čas izgubili vedenje in stik z njeno uporabo pri naravnih materialih.

 

Na delavnicah "Ustvarjajmo z glino na Kontradi" Alenke Gololičič lahko izdelamo nekaj zase ali darilo za drugega, kvalitetno preživimo prosti čas, ustvarjamo, se veliko naučimo in se hkrati družimo v kraju.

 

Delavnice, ki so umeščene na sproščujoč čudovit stari trg, so ustvarjanje v posebnem vzdušju. Obenem gremo na njih na potovanje, kjer lahko s pomočjo mentoričinega prikaza dinamike življenja, prek prenosa znanj in praktičnih primerov med pogovorom in v stiku z glino, naravo, večplastno odkrivamo sami sebe in okolje, v katerem živimo. Tako lahko na primer opazujemo svoje delo, od načrtovanih ciljev, kaj bomo z glino naredili, analiziramo svoja pričakovanja, pri čemer skušamo priti v stik z neko sinhronostjo časa in skladnostjo, dokler ne prispemo do končnega izdelka, kjer ponovno lahko opazujemo tudi svoje vrednotenje narejenega. Pri tem mentorica poudarja, da je pomembno zavedanje, da ni nič popolno oziroma da obstajajo samo naše predstave o popolnosti, ter je zato zelo pomembno to, da si dovolimo ustvarjanje brez samoomejitev.

 

»Četudi končni izdelki letos poleti niso bili videti popolni kot Valentinove oblikovalske mojstrovine, pa so zaradi dosežka posameznikov dokaz, da ponos na izdelek, ki ga izdelamo sami, odlično vpliva na naše počutje,« pravi Alenka, ki slednje vidi kot potrebo in hkrati željo, zato bo z delavnicami nadaljevala tudi letos v predbožičnem času in poleti v naslednjem letu.

 

Lepo vabljeni!


Datumi prazničnih ustvarjalnic: 9. 12. in 12. 12. 2023.

Kontakt: Alenka Gololičič, 031 584 892, alenka.gololicic@gmail.com.

 

Uredništvo

Oglejte si tudi