Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kanal ob Soči
JUTRI
25°C
13°C
NED.
26°C
10°C
Oceni objavo

Prve dirke z osli so se odvijale že leta 1976

IZJAVA

ŠKT društvo Levpa je dne 6. 8. 2017 organiziralo tradicionalne 15. Mušje dirke. Kot organizator prireditve izjavljam, da so tokratne predvidene dirke z osli zaradi neurja odpadle. Kot kaže, so se nekateri posamezniki in člani organizacij proti mučenju živali zelo potrudili s pozivom k bojkotu prireditve, tako da nam ni prizanesla niti narava – proti njej smo vsi nemočni.


Cilj našega društva ni organizirati prireditve zato, da bi se z neprimernimi pristopi do živali nad njimi »izživljali«, jim povzročali nepotrebne »muke« in s tem izzvali zgražanje! S to prireditvijo želimo ohranjati tradicijo v naših krajih, kjer so se prve dirke z osli odvijale že leta 1976, in hkrati razvijati turizem v naši lepi domovini, ki marsikomu predstavlja dodaten ali pa edini vir preživljanja. Osli so v preteklosti izgubili svoje mesto na kmetijah in končali v klavnicah, ker so jih nadomestili traktorji. Z delovanjem društva želimo spodbujati posamezne rejce, da bi nam ohranili to živalsko vrsto tudi v naših krajih, da se lahko domačini pa tudi turisti, ki naše kraje obiščejo s kolesom, motorjem ali peš, z občudovanjem ozrejo na te prelepe in prisrčne živali. Za ohranitev te vrste se že 6 let trudim tudi sam; imam samca in samico, ki vsako leto skoti neverjetno lepo, neprecenljivo bitje – mladega oslička. Na pašniku jih vsakodnevno oskrbujem, hranim jih s kakovostnim senom, vedno imajo na razpolago svežo vodo, z rezino suhega kruha, sadjem in vrtninami − kar imajo vse zelo radi − jih razveselim. Tak odnos do teh živali imajo tudi drugi lastniki oslov, ki se udeležujejo naše prireditve z namenom druženja, izmenjave rejskih izkušenj, prikaza svojih ljubljencev obiskovalcem prireditve, prikaza jahanja in oslovske vprege, predvsem z namenom predstavitve pomena osla in tradicije kmetijstva v naših krajih. Marsikdo se je odvadil dela na kmetiji v sožitju z naravo in domačimi živalmi, prav tako tudi z oslom. S svojim delovanjem želimo, da se ohrani vsaj nekaj tradicionalnih podob podeželja, na katere je marsikdo žal pozabil. Menimo, da brez sožitja z naravo in živalmi kot človeška vrsta ne moremo obstati. Industrija in druge sodobne tehnologije (npr. internet itd. ) so sicer izkaz napredka, imajo pa tudi slabe strani.


Strinjamo se, da stremimo k sodobnim metodam reje in pogledom na živali, ki pa niso nujno najboljši. Kot ljudje moramo uporabljati razum, ne smemo nespoštljivo, brez poznavanja razmer obsojati, potreben je dialog. Kaj je pomembnejše: medsebojno druženje ali zaslepljeno tipkanje sporočil na daljavo, ki nimajo otipljive vsebine? Osla in osebo, ki ga zajaha, je treba videti v živo in šele nato oceniti, ali gre za mučenje živali. Z marsikatere objavljene fotografije iz preteklosti je lahko viden nek neprimeren prizor, kar pa ne pomeni, da če nekdo drži palico v roki, tudi »udriha« po oslih. Mislim, da vsi pozabljamo, da ima tudi palica svoj pomen, saj je tudi »Mojzes s palico popeljal svoje ljudstvo v obljubljeno deželo«.

Prav je, da vsi stremimo k lepši prihodnosti za ljudi in živali, za kar se v društvu trudimo. Z neargumentiranimi pozivi k bojkotu prireditve s strani posameznikov, ki menijo, da se da s sodobno tehnično komunikacijo vse urediti, žal lepše prihodnosti ne bomo dočakali. O ponovni organizaciji take prireditve bomo v društvu globoko razmislili. Sprašujemo se, ali se takšno prireditev sploh da organizirati, ne da bi nam »kdo« očital, da trpinčimo osle, in bi kot organizatorji morali nositi veliko duševno breme, da smo necivilizirani, nevzgojeni itd.


Vse zaščitnike živali oz. borce proti mučenju oslov pozivam, naj najdejo pristen stik s temi ljubkimi živalmi, morda kdaj tudi na naši prireditvi, kjer ne dopuščamo prevelikih obremenitev oslov, ali pa doma pri rejcih, ki so ljubitelji oslov. Mogoče se vam bodo tako odprle oči in ne boste več zaslepljeni z negativnimi informacijami.


Z lepimi pozdravi, lepo vabljeni na še kakšno našo prireditev, z namenom, da se bomo vsi počutili bolj civilizirane.
            
Besedilo: Aleksander Štrukelj, predsednik ŠKT društva Levpa

 

 

 

Oglejte si tudi