Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Počitnice malo drugače

Na pobudo mladih mamic so otroci ustvarjalno preživeli jesenske počitnice.
 

Sončni dnevi ob koncu oktobra so bili kot nalašč za pobiranje koruze, ki je letos po nekajletnem presledku ponovno bogato obrodila. Koruza je pomembno živilo tako za ljudi kot tudi za živali, je pa tudi zelo uporabna za ustvarjanje najrazličnejših izdelkov. Prav to so spoznali otroci iz Deskle, ki so se med počitnicami skupaj z mamicami in nami starejšimi, ki so nas prijazno povabili medse, zbirali v Medgeneracijskem centru Pri Tinci.

 

Nabrano koruzo smo najprej ličkali. Včasih smo po domače rekli, da koruzo slačimo. Navada je bila, da so se sosedje zbirali zdaj pri eni, drugič pri drugi hiši in ob pripovedovanju zgodb ter lupljenju kuhanega kostanja slačili koruzo. Za otroke je bilo to vedno zelo zanimivo pa tudi poučno.

 

Tako kot nekoč smo tudi mi koruzne storže spletli v kite, ki še sedaj krasijo prostore medgeneracijskega centra. Včasih pa so koruzne kite krasile ganke in skednje kmečkih hiš, kjer se je koruza na zraku sušila.

 

Iz storžev so otroci z veliko vnemo in navdušenjem izdelovali raznovrstne punčke. Med njimi se je znašla tudi simpatična čarovnica z metlo in prava dama z dolgim, do tal segajočim krilom.  Ličkanje in borovi storžki so se spremenili v raznovrstne cvetlice, zrna pa so bila nadvse primerna za izdelavo čudovitih slik.

 

Takoj po počitnicah so v center s svojo učiteljico  Dolores Žnidaršič prišli tudi učenci tretjega  razreda Osnovne šole Deskle. Prostor je bil poln otroškega živžava in smeha, pod njihovimi spretnimi rokami pa so iz koruze nastajali nove in nove stvaritve. Šolska ura je kar prehitro minila tako za otroke kot tudi nas starejše, ki smo se med njim kar nekako pomladili.

 

Hvala, mamice, za zanimive počitnice.

 

Oglejte si tudi