Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

19. Spominski pohod na Globočak

Turistično rekreacijsko društvo Globočak - Kambreško je 22. oktobra organiziralo tradicionalni 19. Spominski pohod na Globočak.

Pohodniki smo se zbrali na Kambreškem, kjer je potekal dvig zastave in poklon žrtvam pri spomeniku. Zaradi nestanovitnega vremena in razmočenega terena, smo se namesto iz Kambreškega nato na vrh Globočaka povzpeli iz Srednjega. Na vrhu smo se pred obeležjem poklonili več kot 60 civilnim žrtev in padlim v 1. svetovni vojni. Pozabili pa nismo tudi na vse, ki so od začetka sodelovali pri tem tradicionalnem dogodku, a jih žal ni več med nami.

Sveto mašo je v cerkvi Svete Trojice za vse padle daroval namestnik vojaškega vikarja g. Milan Pregelj. Na slavnostni prireditvi so peli člani mešanega pevskega zbora Sveti Anton iz Kobarida. Dogodek je povezoval predsednik Turistično rekreacijskega društva Globočak, ki je imel tudi pozdravni nagovor, pri recitalih so sodelovali tudi drugi člani tega društva. Ves čas dogodka, tako na Kambreškem, na Globočaku ter na Srednjem, so v mirnem stoju dogodek spremljali člani zgodovinskega društva IR-87 v zgodovinskih avtro-ogrskih uniformah ter predstavniki OZVVS Kanal in Brda.

Slavnostni govornik pater Bogdan Knavs je v svojem govoru poudaril veliko žrtvovanje in hkrati trdnost slovenskega ljudstva med prvo svetovno vojno. Spomnil je, kako je narod kljub trpljenju in pomanjkanju vztrajal in ohranjal svojo medsebojno povezanost, solidarnost in vrednote. Zavzeto je bilo stališče, da mir ni zgolj odsotnost vojne, temveč življenje v skupnosti, kjer prevladujejo prijateljstvo in dobri sosedski odnosi. Kot je povedal: »Danes se torej spominjamo glavnega junaka te vojne na naših tleh, ki mu je ime slovensko ljudstvo.«

Slavnost se je z neformalnim druženjem in pogostitvijo zaključila v Domu Mihaela Gabrijelčiča na Srednjem.

David Ogrin

Fotografija: TRD Globočak

Oglejte si tudi