Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
17°C
7°C
Oceni objavo

Novo gasilsko vozilo da, a pod določenimi pogoji

Po poletnem premoru se je občinski svet ponovno sestal v četrtek, 27. septembra. Na dnevnem redu seje je bil med drugim občinski prostorski načrt, ki je v začetku septembra dobil zeleno luč pristojnih ustanov. Vendar so svetniki odločanje o najbolj pomembnem razvojnem dokumentu preložili. Kakor so pojasnili, so od občinske uprave prepozno dobili dokumentacijo, da bi se na razpravo lahko pripravili.

Med drugim so prestavili tudi odločanje o nakupu novega gasilskega vozila za prostovoljno gasilsko društvo Kanal, vrednega 240 tisoč evrov. Županov predlog za nakup so sicer načeloma podprli, tudi zato, ker kanalsko gasilsko društvo naslednje leto praznuje 150-letnico obstoja.  

Vendar pa mora PGD Kanal za dokončno potrditev izpolniti določene pogoje. Pripraviti morajo načrt financiranja vozila, iz katerega bo razvidno, koliko nameravajo prispevati sami in koliko naj bi prispevala občina, ki je od države v ta namen že dobila skoraj 32 tisoč evrov. Prav tako se svetniki želijo izogniti dokaj ustaljeni praksi hitrega odločanja glede opremljanja prostovoljnih gasilcev, zato občinski svet zahteva, da poveljniki vseh gasilskih društev naše občine in civilne zaščite skličejo sestanek Javne gasilske službe,  skupaj preverijo stanje vozil in opreme ter oblikujejo dolgoročni načrt nakupov za vsa društva in civilno zaščito.

O nakupu gasilskega vozila bodo svetniki najverjetneje odločali ob sprejemaju rebalansa proračuna, kjer bo prihodkov, kakor je znano, bistveno manj zaradi manjšega priliva z naslova koncesij in glavarine ter večjih stroškov za prevoz vode. Svetniki so še predlagali, da bi dosedanje staro vozilo (cisterno) kanalskih gasilcev odstopili PGD Avče. 

Predvidoma čez dva tedna naj bi občinski svetniki vendarle glasovali tudi o Občinskem prostorskem načrtu, ki je po štirih letih dolgotrajnih in zapletenih postopkov v začetku meseca dobil zeleno luč od pristojnega ministrstva.

Če ga bodo potrdili, bo že na naslednji seji mogoče vlagati predloge za njegovo spremembo, če pa ga nameravajo spreminjati, se celoten postopek začne znova in bo prostorski dokument, na katerega čakajo tudi občani, ponovno romal skozi več kot 36 ustanov, ki dajejo soglasja.

Med ostalim so se občinski svetniki seznanili tudi z novim razpisom Javnega sklada malega gospdarstva Goriške, ki za mala podjetja in kmete namenja 1,8 milijona ugodnih neposrednih dolgoročnih kreditov. Kanalski svetniki so poudarili, da je naša občina v sklad šestih lokalnih skupnosti vplačala nesorazmerno veliko denarja glede na koriščenje in da bo merila glede vplačil potrebno postaviti na novo.

Sejo so kot običajno zaključili s pobudami in vprašanji svetnikov.

Bruno Koncut (SLS) je predlagal prenovo strehe na pokopališču v Prelesju.

Ivan Humar (NSi) je posredoval dopis predsednika društva Levpa zaradi neurejenega plakatiranja. Hoče namreč odgovor, zakaj so bili plakati, ki so vabili na mušje dirke prelpljeni s plakati za skoke z mosta. Povedal je še, da bodo lokalnem vodovodu v Levpi, ki oskrbuje 70 prebivalcev, montirali števce, vodovod pa v upravljanje predali občinski upravi. Kakovost vode bodo izboljšali z montažo filtra.

Marko Bucik (DeSUS) je predlagal, da bi občina z naslova naravnih nesreč namenila nekaj denarja za subvencioniranje krme za živino, ki je letos močno primanjkuje zaradi suše. V Krajevni skupnosti bi radi ponovno osvetlili tudi most v Kanalu. Zanimalo ga je tudi, kaj je z vodovodom Pečno in kdo je zadolžen za deratizacijo, saj je tudi v Kanalu opaziti močno povečano število podgan in miši. Vprašal je še, koliko bo občinska uprava privarčevala na račun košnje, ki je letos niso izvajali prav zaradi suše.

Župan Maffi je glede suše in pomoči za nakup krme kmetom, ki jih je prizdaela suša, odgovoril, da bo o tem odločal občinski svet, pri tem pa bodo morali biti pozorni, da ne bodo delali krivic, saj so sušo občutili denimo tudi sadjarji. Vprašanje urejanja javne razsvetljave bodo zaradi manjših prihodkov v občinsko blagajno ponovno prestavili. Za vodovod Pečno od Uravne enote še vedno čakajo na gradbeno dovoljenje.  Za deratizacijo javnih površin dobi občinska uprava navodila strokovnih služb, na zasebnih površinah pa morajo zanjo poskrbeti lastniki sami. Z naslova košnje pa so nekaj dejansko privarčevali, vendar so imeli velike stroške za prevoz pitne vode.

Slavka Jereba (NSi) je zanimalo, kdaj bo novogoriški Zdravstveni dom rešil težave, ki v Kanalu nastajajo zaradi tega, ker dela samo ena ambulanta. Čakalne vrste so zelo dolge, na recepte pa pacienti čakajo tudi po teden dni.

Odgovoril je svetnik Marko Bucik in povedal, da je na ta problem opozoril Zdravstveni dom v Novi Gorici, kjer so mu zagotovili, da bo s 1. oktobrom 3 krat tedensko začela delati tudi druga ambulanta.

Mira Bandelj (SD) je najprej pohvalila kanalski TIC za propagandmi material, nato je vprašala, ali je občinska uprava za popravilo mosta v Desklah izkoristila bančno garancijo, in kdo je plačal popravilo strehe na telovadnici v Desklah. Opozorila je še, da je tudi v Ložicah voda ob dežju motna in si želijo filtra,  da bi za deratizacijo miši in podgan gospodinjstvom morali poslati navodila. Zanimalo jo je še, ali občinska uprava razmišlja, da bi v Desklah določili prostor za pristanek helikopterjev in ga ustrezno označili, saj se je ob zadnjem supešnem reševanju bolnika, ki so ga morali nujno prepeljati na ljubljansko kliniko pokazalo, da bi bilo znak za heliodrom smiselno zarisati tudi v naši občini, saj sta najbljižja v Novi Gorici in Tolminu.

Župan Maffi je odgovoril, da popravilo mostu v Desklah poravnavajo z reklamacijo, za streho telovadnice so uveljavili bančno garancijo, za heiodrom pa je bil mnenja, da ni potrebe, ker piloti poznajo natančne koordinate. 

Klemen Stanič (LDS) je opozoril na razpis evropskih sredstev za naložbe v ekološko ogrevanje.

Jože Valentinčič (SDS) je vprašal ali ima konstrukcija za oglaševanje ob cesti Vrhovlje-LIg ustrezna soglasja.

Marko Maffi (SDS) je povedal, da vodno zajetje Gorenje polje še vedno ni ustrezno zaščiteno s ključavnico. Glede betoniranja ceste za Potravno, pa je pojasnil, da v kraju zaenkrat živi le en prebivalec, pa še ta le občasno in da je na seznamu prednostnih obnov več drugih cest. Je pa povedal, da si krajani zelo prizadevajo za ureditev te ceste in da so doslej veliko naredili s prostovoljnim delom.

Oglejte si tudi