Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Pregled dela kanalskih gasilcev v 2013

Leto 2013 je za nami, in je čas za pregled opravljenega dela. Na kratko bomo preleteli skozi različna področja dela. Aktivni smo bili tako na področju operative, delali smo z mladimi gasilci, se udeleževali raznih tekmovanj, praznovali okroglo obletnico in pridobili novo vozilo.
Na področju operative smo bili lani zelo aktivni. Na intervencijah smo posredovali 25-krat, največji del posredovanj so bili razni požari, ki so predstavljali šestdeset odstotkov vseh intervencij. Tudi letos smo ponovno sodelovali na večji intervenciji, požar na Trstelju na Krasu. To je bilo "edino" večje posredovanje. Natančnejša analiza intervencij bo podana v enemu izmed prihodnjih člankov.

V društvu se je skrbelo za praktično znanje operative na različnih vajah operative. Organizirali smo štiri vaje operative z različno tematiko. V marcu smo se udeležili dogodka "Dnevi Civilne zaščite", ki je potekal v Kanalu.

Naše operativne gasilce smo pošiljali tudi na različna izobraževanja v Izobraževalni center na Ig-u. Tako smo pridobili dva mentorja mladine, tri posredovalce ob nevarnih snoveh, dva operativca usposobljena za gašenje notranjih požarov - modul B, tri tehnične reševalce ter šest operativcev usposobljenih za delo s helikopterjem, ki so tečaj opravili v Cerkljah. Skupaj smo tako usposobili šestnajst operativnih gasilcev.

V aprilu smo organizirali tečaj za gasilca in pridobili devet novih gasilcev - pripravnikov, od tega večina predstavnic nežnejšega spola. Meseca februarja pa je po dolgih naporih končalo tečaj za nižjega gasilskega častnika šest gasilcev in gasilka.

V preteklem letu smo bili aktivno tudi s gasilsko mladino. V začetku leta je v gasilskem domu potekalo srečanje kanalske gasilske mladine, kjer se je podelilo priznanja za uspešno opravljene tečaje in značke. Z mladino smo sodelovali na občinski in regijski orientaciji in kvizu.

Junija smo se udeležili občinskega tekmovanja v Anhovem, na katerem so si nadaljnje nastope zagotovile vse starostne desetine razen najmlajših pionirskih. Na regijskem tekmovanju v Novi Gorici pa nam je uspel lep uspeh, saj so se na državno tekmovanje uvrstili obe ekipi mlajših članov "A" in članic "A", z nekaj sreče pa bi se lahko uvrstile še starejše članice "B". Udeležili smo se še dveh tekmovanj v gasilsko taktičnih veščinah na Mostu na Soči in v Kobaridu, kjer smo nastopili s štirimi ekipami in dosegli zelo dobre rezultate.

V letu 2013 smo praznovali 150 let gasilstva in 135 let gasilskega društva Kanal. Ob tej priložnosti smo izdali zbornik in pridobili novo gasilsko vozilo GCGP-1, manjšo gasilsko cisterno za gozdne požare. Skozi leto se je skrbelo za dobro opremljenost operativnega moštva in vozil. V lastni režiji smo nekoliko dogradili oz. dopolnili z dodatno opremo vozilo za gozdne požare GVGP-2.

V maju smo počastili poroko ene izmed naših gasilk z izdelavo gasilskega »prtona« in vodnega špalirja čez kanalski most. Poleti smo čistili kamnite zidove v Kanalu, pri čem so nam pomagala nekatera kanalska društva. Od začetka šolskega leta pa gostimo v gasilskem domu dva razreda učencev OŠ Kanal, ki naj bi ostali predvidoma do konca šolskega leta. V oktobru smo že tradicionalno gostili otroke različnih starosti iz OŠ Kanal in jim prikazali opremo in delo kanalskih gasilcev. V sušnem obdobju smo kot eden od dveh prevoznikov pitne vode v občini prevažali vodo in opravili 94 prevozov. Avgusta smo prenovili spletno stran pgd-kanal.si. Članice so se udeležile regijskega posveta članic, družili smo se z veterani, sodelovali z društvi in še marsikaj drugega.

Želje, pričakovanja za 2014. Še naprej bomo skrbeli za vzdrževanje gasilskega doma in opremljenost ter usposobljenost operative. Naj še enkrat poudarimo, da se vsa oprema kupuje za varnost naših in drugih občanov.

Povezave

www.pgd-kanal.si

Oglejte si tudi