Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Požari na Krasu 2022

V petek 15. julij 2022 smo bili preko Regijskega centra za obveščanje obveščeni o požaru v naravi v okolici Opatjega Sela. Gorelo je v okolici odcepa za Cerje in se širilo proti kraju Opatje Selo. Požar je bil globoko v gozdu, gorelo pa je grmičevje in trava na težko dostopnem terenu. Že takoj je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske na pomoč pa so prišli tudi kolegi iz Italije, da bi pomagali zaustaviti požar, kateri bi se lahko razširil še na njihov stran. Zvečer smo se odpravili proti domu saj smo dobili zamenjavo, a to je bil šele začetek. V zgodnjih jutranjih urah smo ponovno  odšli proti odcepu za Cerje, kjer smo tako ostali cel dan. Utrujeni a z mislijo da smo požar ustavili smo se vračali zvečer domov.

A naslednji dan (17.7.) je ob 10:09 ponovno zvonil pozivnik. Tokrat je gorelo na pobočju Renškega vrha. Že ko smo se vozili proti Krasu se je videlo od daleč, da je požar obsežnejši kot prva dva dneva. Tokrat je gorel borov gozd in podrastje. Zaradi močnejšega vetra se je požar hitro razširil. Zaradi velike obsežnosti požara sta na pomoč sta prišla tudi dva helikopterja Slovenske vojske in helikopterja Italijanske Civilne zaščite ter hrvaški Canadair, hkrati pa je bil aktiviran tudi državni načrt za velike požare. Dodatno nevarnost so nam predstavljala tudi neeksplodirana ubojna sredstva. Na pomoč so priskočili tudi gasilci iz  ljubljanske in gorenjske regije. Po dveh dneh boja z ognjem nam je požar le uspelo omejiti in nadzorovati. Zalivali smo robove požarišča, gasili manjše dele kjer se je zaradi visokih temperatur ponovno vžigalo in pregledovali pogoreno območje.

A v torek, 19.7.2022 je okoli 12.30 ponovno zagorelo v okolici Opatjega Sela. Požar pa se je tudi razširil na italijansko stran meje. Ognja še kar ni bilo konec. Večino enot iz Renškega vrha je bilo napotenih na novo lokacijo. Prioritetna naloga je bila zadržati požar na lokaciji da se nebi širil proti vasem Opatje selo in Miren. V pomoč so bile vpoklicane tudi vse večje gasilske cisterne iz naše regije. Držalo se je linijo na glavni cesti, da nebi ponovno preskočil in se širil še proti Cerju. Zaradi večdnevnega boja z ognjem so bile domače sile že izčrpane in so tako naslednji dan gašenje prevzele druge regije.

Ker pa je bilo vse tako presušeno in vroče smo naslednji dan- v sredo 20.7.2022 ob 12:59 dobili poziv, da gori na pobočju Kremenjaka kateri požar je bil neodvisen od prejšnjega. Takoj po prihodu se je videlo da je tokratna situacija še resnejša saj je bil ogenj vedno bližje vasem. Dve naši ekipi sta bili s še nekaj drugimi napotene na vodarno Sela na Krasu, druga ekipa s AC pa odšla naprej kjer so branili cesto da ogenj nebi preskočil. Zaradi močnega vetra se je požar zelo hitro širil in kar naenkrat je bil v krošnjah borovcev v bližini vodarne. Ogenj kateri je segal tudi 20m nad krošnje smo poizkušali zaustaviti, in obvarovati objekte vodarne. Na srečo so stavbe ostale cele ogenj pa je svojo pot nadaljeval naprej proti vasi Korita na Krasu. Tako smo na hitro pospravili opremo in odšli na drugo lokacijo. Kasneje smo bili napoteni še v vas Hudi Log kjer smo ponovno varovali vas. Pod vasjo smo naredili tudi proti požig ob poti da se požar če bi prišel do tja nebi širil do vasi. Po napornem dnevu smo v večernih urah dobili zamenjavo in smo se odpravili proti domu. Načrt je bil da bi bili naslednji dan prosti, da bi se spočili in potem odšli v nočno zamenjavo. A smo bili tako 21.7 ob 14:53 ponovno aktivirani in izvozili z AC in GVM.

Tudi v petek 22.7 smo bili na terenu. Tokrat na pobočju Trstelja. Ogenj v krošnjah se je hitro širil zato so bile ekipe razporejene po pobočju Trstelja. Ena naša ekipa je odšla na sam vrh če bi ogenj slučajno prišel do tja da bi obvarovali oddajnike in antene, druga pa je bila napotene na Železna vrata.

 

23.7. smo ohranjali požarno stražo. V zgodnjih jutranjih urah je na teren odšlo 6 gasilcev z tremi vozili, v nočni izmeni pa jih je zamenjalo 8 operativcev. Okoli 4h zjutraj smo dočakali prve padavine a žal je bilo teh premalo, da bi pogasile požar.

V jutranjih urah je prišla ponovno zamenjava 6h operativcev iz našega društva. Požar je bil pod kontrolo, a še vedno je obstajala možnost vžiga. Zato smo v prihodnjih dneh izvajali pregledi terena in zalivanje požarišč.

Število gasilcev na požarišču se je počasi zmanjševalo saj ni bilo več takšne nevarnosti kot prve dni. Tako smo 28.7.2022 na požarno stražo odšli z šestimi gasilci in dvema vozili. Dva naša operativca sta ostala v štabu in tako vodila in prerazporejala sile po terenu, medtem ko so ostali štirje vodili sektorje. A se je ponovno vžgalo. Tokrat ponovno na Italijanski strani v okolici kraja Devetaki. Nekaj moštva je odšlo v pomoč, medtem pa se je v Novi Gorici že ustvarjal konvoj za na pot proti novemu požaru(ITA).

29.7.2022 smo s petimi gasilci in enim vozilom še zadnjič izvozili gasiti požar. Gasili smo v Italiji kjer je gorelo že prejšnji dan. Prerazporedili smo se po večjih linijah okoli vasi če bi se požar ponovno razplamtel in bil na poti proti vasem. S pomočjo Canadair-jev in helikopterjev smo zalivali robove požarišča in izvajali obhode.

V naslednjih dneh smo bili še vedno prisotni na slovenskem delu Krasa, a v manjšem številu saj se je izvajala le požarna straža.

Skupaj je pogorelo več kot 3500 ha gozda in kmetijskih površin. S požarom se je borilo skupno preko 11.000 gasilk in gasilcev z 2200 gasilskimi vozili. Od tega 118 iz našega društva, kateri so opravili 1614,9h dela. Skupno smo imeli na terenu 33 naših vozil v vseh dneh, katera so opravila 461,4h dela. Pomoč iz zraka je štela kar 11 helikopterjev in 4 letala iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške Avstrije in Romunije. Pomagalo pa je tudi 1250 pripadnikov podpornih enot (reševalci, civilna zaščita, vojska, policija, Rdeči križ, Dars in druge strokovne službe).

Ob tej priložnosti bi se zahvalili tudi Mladinskemu Klubu Kanal, kateri je organiziral zbiranje hrane in pijače za gasilce, kateri so se borili z ognjenimi zublji na Krasu, ter vsem ostalim kateri ste kakorkoli prispevali za to da gasilci nismo ostali žejni in lačni. HVALA VAM!

Dostop do ostalih fotografij; https://photos.app.goo.gl/h4s8zobgb1pAFN8d8

Oglejte si tudi