Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Športno društvo Morsko v letu 2023

Športno društvo Morsko je bilo v letošnjem letu precej dejavno, tradicionalnemu turnirju v odbojki na mivki smo že drugič dodali turnir v elektronskem pikadu, o morščanskem pustu smo poročali že poleti, zimske mesece so predvsem dekleta preživela na funkcionalni vadbi, odvilo pa se je tudi nekaj delavnic za otroke in predavanj.
Ker se bližajo zimski meseci začnimo pri funkcionalni vadbi, ki jo bo ob sredah tudi to jesen in zimo vodila Ksenija Gorjup, organizira pa jo Nataša Simčič. Vadba je mešanica joge, joge za hrbtenico in ostalih vaj, nima starostne omejitve, izvaja pa se v Domu Valentina Staniča v Ročinju.

26. februarja smo gostili Mateja Jerama, gorskega vodnika in alpinista, ki pa nas ni popeljal v strme višave ledenih ali vsaj zelo hladnih kraljestev, temveč je pripovedoval o daljinski pohodniški poti GR 20, ki v 180 kilometrih in 12.000 višinskih metrih preči Korziko v smeri sever-jug in velja za eno najtežjih pa tudi najlepših tovrstnih poti v Evropi.

5. marca se je kar nekaj punc, deklet in žen, za začimbo pa tudi skromni pisec teh vrstic, udeležilo delavnice izdelovanja rož iz krep papirja, ki je izvrstno uspela, le otroško nepotrpežljivost z zvijanjem papirčkov v lističe so morale reševati none in mame.

8. marca je upokojena dramska igralka Nevenka Vrančič pripravila družabno-kulturni večer za morščanske može in žene, ki ga je popestrila z zgodbicami iz ljudske zakladnice, Morsko pa je obiskala tudi vokalno-instrumentalna skupina Jesenske ptice. Dogajanju ob rob so bile v Morskem razstavljene tudi punčke, ki jih kanalske upokojenke šivajo za Unicef.

1. aprila so, zopet bolj morščanske žene kot gospodje, pripravile delavnico peke peciva, ki jo je sicer zagrenila pečica v večnamenskem objektu, ker vase ni hotela sprejeti preširokih pladnjev s slastnim testom, zato so se morali piškoti narediti doma, a kljub temu smo delavnico ocenili za uspelo.

3. junija je prizadevna in pomlajena ekipa ŠD Morsko organizirala drugi turnir v elektronskem pikadu. Kakor novembra lani so se ga udeležili predvsem novogoriški pikaderji in pikaderke, ki jih je v Morsko povabil Damjan Hajdarevič, tudi sam uspešen igralec pikada na državnem nivoju in nekdanji reprezentant. Prvega turnirja se je udeležilo 23 igralcev, drugega pa že skoraj 40, edinole deklet še ni bilo dovolj za lastno tekmovanje, tako da so tarče ciljale skupaj s fanti. Turnir je lepo uspel, tudi igralci so bili z organizacijo zadovoljni in nadejamo se, da bo postal eden rednih turnirjev ob zaključku prvenstev v pikadu.

10. junija so štirje Morščani z nahrbtnimi kosilnicami pokosili pohodne poti od vasi proti Praprotnemu (kamnolomu) in tamkajšnjo krožno pot ter iz Kršanja proti Kanalu (Vojkova ulica) in skozi Fatanjo. Na teh poteh se v prihodnosti načrtuje tudi tematska pot, vsekakor pa so poti že sedaj primerne za sprehod od Kanala do kamnoloma in nazaj.

26. avgusta se je v Morskem odvil tradicionalni turnir v odbojki na mivki, 8 ekip se je pomerilo za naziv najboljše. Čeprav zanimanje za ta šport tudi med nekdaj tradicionalno zagnanimi Kanalci nekoliko kopni, je bil turnir uspešno izpeljan, zadnje obiskovalce je iz Morskega preganjala že kar krepka tema.

V jeseni se na športnem igrišču načrtuje gradnja otroških igral, vaščani smo sami poskrbeli za odstranitev zasajenih smrek, sedaj pa delo prevzemajo gradbinci in montažerji igral, upamo, da se bomo v leto 2024 že prestavili z novimi igrali.

Oglejte si tudi