Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

JUTRI
25°C
10°C
ČE.
24°C
11°C
2800

Letos mineva 125 let od rojstva Kanalca Vojeslava Molèta

Resda večini ni znan, gotovo pa se najde kdo, ki je vsaj v križankah naletel na njegovo ime in priimek. Vsekakor pa so zanj slišali zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji in tudi arheologi, ki so v času študija prebirali obvezno čtivo Umetnost južnih Slovanov.

Kanal in njegova okolica sta v zakladnico slovenske kulture prispevala dva tipa ustvarjalcev, glasbenike in likovnike, piše Marijan Brecelj v Jadranskem koledarju. V stroki, ki je s slikarstvom tesno povezana, umetnostni zgodovini, pa je le eden zaslovel najprej v tujini in šele nato doma.

 

Vojeslav (Herman) Molè se je 14. decembra 1886, rodil v Kanalu, natančneje v Garlattijevi hiši. Starša sta bila Dolenjca, oče iz Škocjana pri Mokronogu, mati iz Podgrada pod Mehovem na Gorjancih. Oče je prišel službeno v Kanal in se poročil s Terezijo Garlatti, rodil se jima je sin Rudolf (znan prevajalec iz poljščine). A Tereza je kmalu umrla in vdovec se je znova poročil z nekdanjo zaročenko, Vojeslavovo materjo. Ko je bilo Vojeslavu približno 4 leta, se je družina zaradi očetove službe preselila v Sežano.

 

V svoji avtobiografiji Iz knjige spominov v prvem delu opisuje otroška in mladinska leta. Čeprav je le 4 leta živel v Kanalu, pa se je rojstnega kraja še vedno spominjal: »Pravzaprav ne vem natančno, kako daleč segajo moji prvi spomini. Mislim pa, da se ne motim, če imam za svoj prvi spomin doživljaj, ki ga ne morem bliže opredeliti. Čisto majhen sem. Nekdo stoji za menoj, sklanja se nad mano in me drži za obe ročici. In še več ljudi je v istem velikem prostoru. Pred nami so se odprla velika težka vrata, skozi katera se je nenadoma vlila velika svetloba, jasna sončna svetloba in sredi nje je zvenelo petje in godba. Ta dogodek mi je ostal v živem spominu, četudi ne vem, kaj je to bilo. Mislim pa, da sem gledal procesijo Rešnjega telesa v Kanalu iz portona Garlattijeve hiše.«

V prvem razredu osnovne šole v Sežani ga je učil oče Srečka Kosovela. Drugi in tretji razred je obiskoval v Trstu, četrtega na Proseku. Gimnazijo je začel obiskovati v Trstu, končal pa jo je v Novem mestu.

 

Po gimnaziji ga je na Dunaju najprej zaneslo na pravo, a se je prepisal na romanistiko in slavistiko. Ko je v Trstu služil enoletni vojaški rok, se je spoprijateljil s Poljaki in se odločil za študij poljske literature na krakovski univerzi. Vedno bolj pa ga je zanimala umetnostna zgodovina. Podal se je na študij v Rim, kasneje znova na Dunaj, kjer je leta 1912 doktoriral iz umetnostne zgodovine. Eno leto se je izpopolnjeval v Italiji, nato pa je bil pri centralni komisiji za varstvo spomenikov na Dunaju imenovan za deželnega konservatorja za Dalmacijo v Splitu. Že avgusta 1914 so ga vpoklicali v vojsko in poslali na fronto v Galicijo. Kot avstrijski oficir je bil kar šest let v sibirskem ujetništvu. Kljub temu je na univerzi v Tomsku pridobil naziv univerzitetnega profesorja. Po veliki življenjski preizkušnji se je vrnil na Poljsko, k svoji ženi Eli Brumer, ki je bila njegov ideal in jo je opeval v številnih pesmih (1910 ji je posvetil prvo pesniško zbirko Ko so cvele rože).

 

Naslednja štiri leta je preživel v Sloveniji kot izredni profesor antične in bizantinske umetnosti. Na povabilo krakovske univerze se je odločil za mesto rednega profesorja zgodovine slovanskih narodov s poudarkom na umetnosti južnih Slovanov. V času okupacije Poljske v 2. svetovni vojni se je moral preseliti v Lvov, od koder se je znova vrnil v Slovenijo in tu preživel vojna leta. Po vojni je znova odšel v Krakov, dokler se ni leta 1966 odločil, da obišče hčerko Wiso v Oregonu ZDA, kjer ga je v Eugenu v 83. letu starosti, 5. decembra 1973, doletela smrt.

 

Čeprav je v določenih krogih prepoznaven kot umetnostni zgodovinar, pa se je uveljavil predvsem kot pesnik in je dejansko pesnil vse življenje. Nekatere njegove pesmi so prevedene v tuje jezike, bil pa je tudi sam prevajalec, predvsem za poljski jezik.

 

Naj zaključimo z Brecljevimi besedami: »Bil je veliki Slovenec, ki je svoje sposobnosti in ustvarjalne sile posvetil bratskemu slovanskemu narodu – Poljakom, imel pa je še vedno toliko volje in moči, predvsem pa ljubezni, da je nekatera svoja dela poklonil tudi Slovencem.«

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi