Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Odprtje razstave Nike Šimac in Vanje Merviča v Parku Pečno

Jesensko enakonočje je čas, ko v Parku Pečno v sklopu forme vive predstavljamo primorske ustvarjalce. Selektor Gregor Maver je letos k sodelovanju povabil akademsko kiparko Niko Šimac in akademskega slikarja in avtorja večpredstavnostnih programov Vanjo Merviča. Oba avtorja in njuni deli smo lahko spoznali na odprtju razstave v petek, 22. septembra.
Nika Šimac pri svojem delu v ospredje postavlja ustvarjalno moč narave same, s katero sobiva, in odkriva magičnost v ustvarjanju, raziskovanju ravno pravšnjega trenutka, ko se njeno delo in narava srečata na točki, kjer sta v popolnem ravnovesju. V Parku Prečno se predstavlja s Čarobnimi bopki, ki so bili sprva narejeni tako, da so združevali elemente lesa, ognja in zraka. V osnovi so bile to namreč oljenke, ki so imele na dnu koleščka in so tako lahko potovale po prostoru in prenašale svetlobo. Svetloba je tako rasla in rasla ...
Po dolgotrajnem premišljevanju pa so se bopki odločili, da je napočil čas za čarobno prelevitev svetlobe. Tako so si sezuli koleščka in si poiskali miren in prijazen dom, v katerem bodo lahko vzgajali svetlobne mahce in se družili z novimi elementi zemlje in vode. Pravijo, da kadar koli boste v bližini, bodo veseli vašega obiska in se ne bodo branili nežnega dotika, je o svojem delu povedala Nika Šimac.
Črta je osnovni likovni element, ki Vanjo Merviča stalno spremlja pri njegovem delu. Raziskovanje črt je vidno v njegovih številnih projektih in eden izmed teh je predstavljen tudi v Parku Prečno. Intervencija v gozdu nas napeljuje k razmisleku o sili, ki vzpostavlja red v vesolju. Kot da bi hotel prikazati nedoumljivo počelo, ki je po svojem bistvu dualistično: dobro – zlo ter druge kategorije, denimo nekaterim poznan princip taoističnega jina in janga. Dvojnost, dvopolnost, neke vrste simetrija, predvsem pa preplet obeh polov. Odraz življenja, odsev bivajočega ...


Za pogostitev množice obiskovalcev je tokrat poskrbel Dragi Lazovski. Pogostitev je bila ponovno tematska in se je navezovala na deli avtorjev ter letni čas.
 
Z razstavo društvo O.Z.O.N. in Park Pečno zaključujeta začrtani program letošnjih dogodkov. Za naslednjega je poskrbela jesen, ki je park odela v najlepše barve, vnesla meglice in vonj po vlagi in trohnobi. Razlog več za obisk parka in ogled forme vive.

Zahvaljujemo se obema avtorjema ter Občini Kanal, ki finančno podpira kulturni program društva.

Oglejte si tudi