Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Nova sezona gledališkega abonmaja v Desklah

Kar nekaj let je že, od kar je bil Kulturni dom Deskle prizorišče abonmajskih predstav. Pa smo si rekli: »Zakaj pa ne? Ponudimo vsem, ki so željni odrske igre – predvsem komedije – nekaj, kar jih bo v zimskih in zgodnjepomladanskih večerih razveseljevalo.«

Z zgoraj napisanimi besedami smo septembra 1996. leta, ko se je rodila ideja o prvem samostojnem gledališkem abonmaju, občane povabili k vpisu. Ob finančni pomoči Občine Kanal ob Soči in v organizaciji Kulturnega društva Svoboda Deskle se bo  abonma v Desklah letos neprekinjeno zgodil  že petnajstič. Seveda brez obiskovalcev predstav, želje in trud kulturnega društva ne bi imeli smisla niti cilja. Mnogi  so nam zvesti že od vsega začetka – torej 15 let, vsako leto pa se nam pridružijo tudi novi. Nekateri prevozijo kar precej kilometrov, da si predstavo ogledajo. Za njihov zvestobo in zaupanje smo jim iskreno hvaležni.Tudi letos smo jih povabili, da ostanejo naši abonenti in k vpisu povabili tudi nove.

 

Predstave v letošnji sezoni: 

Produkcija PROSPOT, d.o.o.: LJUBIM TE – SPREMENI SE! (muzikal)

Komični muzikal o ljudeh, ki skušajo vzpostaviti in ohraniti stik. Govori o dobro znanih situacijah in odzivih nanje. Zabavna igra nas opozarja, da skušamo kar naprej spreminjati (in popravljati) druge, v resnici pa ljubimo njihovo drugačnost. Zaljubiti se  in ljubiti ni tako preprosto kot se zdi – ali pač?

Igrajo: Danijel Malalan, Simona Vodopivec Franko, Romana Krajnčan, Marjan Bunič.

Glasbeniki: Rok Lopatič / Miran Juvan (klavir), Blaž Trček / Primož Fleischman (saxofon, flavta, klarinet).

 

MESTNO GLEDALIŠČE PTUJ: GAJAŠ, ARESTANT  (monokomedija)

Kdo ne pozna Pištija Gajaša, legendarnega avtomehanika iz Lainščkovega romana Petelinji zajtrk, ki ga je v veliki slovenski filmski uspešnici z enakim naslovom tako prepričljivo upodobil igralec Vlado Novak? Pa vendar, kaj se je s priljubljenim literarnim in filmskim junakom zgodilo potem, ko je tistega usodnega jutra nameril pištolo v enega izmed svojih tovarišev in pritisnil na petelina? Vznemirljiva in pretresljiva gledališka pripoved o zaporniku, ki je tudi za rešetkami ostal zvest samemu sebi in se ni odrekel svojemu specifičnemu pogledu na svet in dogajanje okoli sebe.

Igra: Vlado Novak

 

SNG DRAMA LJUBLJANA: NEŽKA SE MOŽI (komedija)

Moderni Matiček ni mlad grajski služabnik, temveč slavist v zrelih srednjih letih, ki si služi kruh kot srednješolski učitelj slovenščine. Z malce mlajšo Nežo sta sveže zaljubljen par, ki se veseli raznovrstnih vidikov skupnega življenja, od kulinaričnih do posteljnih. Duhoviti dialogi, iskriv (ljubkovalni in erotični) besedni zaklad in nepričakovani komični obrati odlikujejo to sodobno ljubezensko travestijo, ki je zmagala na natečaju za najboljšo izvirno slovensko komedijo v okviru celjskega festivala Dnevi komedije 2010.

Igrajo: Nina Valič, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec.

 

PREŠERNOVO GLEDALIŠČE KRANJ: KONEC ZAČETKA (komedija)

V tej drami bo na hudomušen in že kar burleksen način prikazan  večen konflikt med možem in ženo, ki drug drugega hočeta prepričati, da je prav njuno delo najpomembnejše. Mož je prepričan, da se njegovo delo na polju ne more primerjati z ženinim brkljanjem po kuhinji. In na tem mestu se seveda začne komedija, ki bi je bila vesela tudi najbolj zagreta feministka.

Igrajo: Matjaž Višnar, Pavel Rakovec, Darja Reichman.

 

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO. PES, PIZDA IN PEDER (drama)

V lokalu, ki je tako zelo izoliran od zunanjega sveta, da mobilni telefoni ne lovijo signala, ali kjer je »kot v riti od zamorca«, kakor se izrazi eden od junakov, se odvije spopad treh ljudi, treh različnih pogledov na življenje, ki jim je skupno zgolj to, da nimajo nič skupnega. Vsi pa nam zrcalijo izpraznjenost medčloveških odnosov in površinskost sveta, v katerem živimo. Pod površino njihovega dialoškega stampeda, ki je nabit s cinizmom, ironijo in zabavnimi anekdotami in ki je zaradi vedno večjih količin alkohola vedno bolj brutalen in neusmiljen, se da zaslutiti, da je njihovo prijateljstvo že davno mrtvo, če je sploh kdaj obstajalo.

Igrajo: Sebastjan Cavazza, Gašper Tič, Gregor Gruden, Petra Veber Rojnik.

 

GLEDALIŠČE KOPER: POSLEDNJI TERMINA(L)TOR (revolucionarna komedija z blagoslovom)

Predstavlja zadnjo avanturo zamejskega tržaškega rojaka Stanka Škerjanc-Scherianija, večnega idealista in upornika, sicer pa lastnika tržaškega lokalnega Radia Juriš. Po čudnem naključju se na sedežu njegove radijske postaje znajde papež Celestin VI., ki v Trst prihaja blagoslavljat novi žaveljski terminal. Tako se povežeta usodi bivšega partizana, neomajnega borca za pravice zamejskih Slovencev, ki je tudi majhnim zamejskim povzpetnikom večni trn v peti, in papeža, ki v Vatikanu ne more udejanjati svoje vizije pravega krščanstva. Žlahtna komedija po izboru občinstva Dnevi komedije, Celje 2011.

Igralci: Boris Kobal, Gojmir Lešnjak – Gojc, županov glas: Maurizio Soldà. 

 

In še DODATNA PREDSTAVA (amaterska gledališka predstava) - darilo abonentom.

 

Tudi letos bomo napeli vse moči, da upravičimo zaupanje stalnih abonentov in tistih, ki bodo z nami prvič. Ljubiteljice in ljubitelji gledališča: Dobrodošli spet med nami!     

 

 

Oglejte si tudi