Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Kresna noč – noč silnih čarnih moči v parku Pečno

Kresna noč – noč silnih čarnih moči v parku Pečno

 

Kresno noč so v davni preteklosti, ko so bili ljudje veliko bolj kot danes povezani z naravo, doživljali kot prav posebno noč. Noč je najkrajša, sonce doseže najvišjo točko, želeli so preprečiti njegovo usihanje zlasti s prižiganjem ognja. Tako so po hribih zagoreli kresovi, ob njih pa so se zbirali vaščani  in praznovali. S pomočjo duhov prednikov naj bi razumeli na to noč govorico živali, rastlin, nežive narave, našli zaklade in izvedeli skrivnost prihodnosti.

Tudi letošnjo kresno noč, 23. 6., so obiskovalci parka Pečno doživljali na poseben način. Večer se je začel z dežjem. Dežne kaplje, ki so kapljale med krošnjami dreves, obiskovalcev niso pregnale, nasprotno ples Barbare Kanc, ki je zaključila študij plesa na mednarodni plesni šoli v Londonu in trenutno vodi delavnice plesa za otroke in mladostnike v Lutkovnem gledališču Ljubljana, je ob spremljavi starih ljudskih glasbil z lahkotnimi gibi obiskovalce popeljala v čas srednjeveških plesov. Prisluhnili so glasbenima izvajalcema Kristini Martinc in Janezu Jocifu. Zaigrala sta instrumentalne skladbe in udeležence prijetnega dogodka s posebnim uglaševanjem povedla na senzorični sprehod po prostoru parka. Obiskovalci so se ob koncu glasbenega programa prijeli za roke, zaplesali med drevjem parka in oblikovali vrtenico. Ob zvokih glasbil in šumenju gozda in dežnih kapelj so se na poseben način povezali z naravo.

V drugem delu prireditve smo prisluhnili pogovoru Gregorja Mavra z razstavljalcem fotografij v galeriji Razglednica Andrejem Perkom. Na ogled je na kresni večer postavil razstavo črno-belih fotografij, na katerih je predstavljena igra svetlobe na listih praproti. Perko je v zanimivem pogovoru pripovedoval o svojih otroških spominih na kresno noč in prikazal svojo pot ustvarjanja fotografij. Izraža se s črno-belo tehniko, ki mu je od vedno blizu, obiskovalcem pa so razstavljene fotografije po z glasbo obarvanem večeru prikazale čarobni svet gozda na kresno noč.

Udeleženci dogodka so se po zaključku prireditve v parku ustavili ob lepo dekoriranih s hrano in pijačo obloženih mizah in večer zaključili s prijetnim druženjem.

 

Irena Hočevar Križnič

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi