Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Knjižnica pod krošnjami z izjemnimi gosti

Osvežujoča Soča, prijetna soška sapica, izbrano čtivo, viseča mreža, hladna pijača in ptičje žvrgolenje, kot na sanjskem dopustu, ne? Saj tudi je! Vse to, ter pravljičen pridih pod brezovimi krošnjami, so glavne značilnosti druge izvedbe soškega gostovanja Knjižnice pod krošnjami v Kanalu.
Knjižnica pod krošnjami se bo odvijala na igrišču pri Osovni šoli Kanal od torka, 24. julija do sobote, 4, avgusta. Vsakodnevno branje v prijetni sapici med 9. in 20. uro bodo popestrili številni spremljajoči dogodki.

24.7. TOREK ob 18. uri, PRAVLJIČNE POTI POD KROŠNJAMI, pripoveduje Irena Cerar. Je avtorica dveh priljubljenih družinskih izletniških vodnikov: Pravljične poti Slovenije (2004) in Pravljične poti v zgodovino (2009). Ljudske zgodbe pripoveduje na različnih pripovedovalskih dogodkih. Kot planinska vodnica PZS je vodila Kamniške pravljične poti, družinske izlete s pripovedovanjem pravljic in igre na prostem. Sicer je dolgoletna urednica otroške revije National Geographic Junior. Zgodbe so namenjene otrokom od 3. leta dalje.

25.7. SREDA ob 18. uri, IDRIJSKE ZGODBE ( “pihane” na orglice), pripoveduje Miro Božič. Je Idrijčan, arhitekt in hkrati eden izmed redkih slovenskih koncertnih orgličarjev. Na orglice igra skladbe iz različnih glasbenih obdobij, sam ali v družbi klavirja, orgel, čela, flavte. Zgodbe pripoveduje v narečju seveda, če je publika za, zraven pa vedno zaigra nekaj viž iz slovenskega izročila. Poleg zgodbe vedno prinese tudi orgljice. Zgodbe so namenjene otrokom od 3. leta dalje.


26.7. ČETRTEK ob 19. uri, glasno branje knjige: ŽELEZNA VOLJA, bere avtor Luka Elsner, predstavnik tretje generacije slavne nogometne družine. Trenutno opravlja funkcijo pomočnika trenerja NK Domžale. Kot igralec se je izkusil tako na domačih kot na tujih profesionalnih »zelenicah«. Z njim se bomo pogovarjali o profesionalizmu v športu ter kaj mladi športnik potrebuje, da bo nekega dne živel od svojega hobija. Predavanje je namenjeno vsem, ki si želijo uspeti in (pre)živeti kot profesionalni športnik.

27.7. PETEK ob 18. uri, LJUDSKE PRIPOVEDKE IZ ČADRGA, pripoveduje ljudski pripovedovalec iz
vasi Čadrg, Ludvik Janež, vodja dramske skupine kulturnega društva folklorne skupine Razor
nam bo popestril popoldne s pripovedovanjem zgodb iz kraja kjer življenje »bije« že 700 let.
Vabljeni otroci vseh starosti.

30.7. PONEDELJEK ob 18. uri, PRAVLJICE IZ REZIJE, pripoveduje Slovenka iz Rezije, Luigia Negro. Predstavnica rezijanskega kulturnega življenja, zaposlena pri Zvezi slovenskih kulturnih društev na Solbici, vodi kulturno društvo Rozajanski dum in društvo Muzej rezijanskih ljudi. Dolina Rezija je prepoznana zaradi knjige pravljic “Zverinice iz Rezije” dr. Milka Matičetovega, je raziskoval kulturno dediščino v dolini veliko let. Večina pravljic v Reziji imajo kot protagonistko lisico, po navadi je skupaj z volkom ali z drugimi živali. Kultne rezijanske pravljice skupaj z delavnico so namenjene vsem otrokom od 3. leta starosti dalje.

31.7. TOREK, ob 19.30 uri, Igor Vidmar, zimzeleni alternativec, boter slovenskega punka, publicist, novinar, producent, glasbeni manager, organizator koncertnih dogodkov, protirežiimski aktivist, ljubitelj stripa.
ALI JE PUNK (ŠE) ŽIV IN ALI LAHKO ŠE ENKRAT SPREMENI SVET? O tej temi in vseh ostalih
vlogah, ki jih “igra” se bo z njim pogovarjal Toni Dugorepec.

1.8. SREDA ob 18.uri, (VEDRE) PRAVLJICE IZ ČRNE CELINE. AFRIKO in njene pravljice nam bo prišel prIpovedovati Max Zimani. Rojen v Zimbabveju, pri nas vodi mlado nevladno organizacijo Zavod Global, zavod za globalno učenje in razvoj projektov, v katerem poteka projekt Pripovedovanje in zapisovanje ljudskih pripovedi sveta, ter folklorno skupino Kesukozi. Nastopa za otroke in odrasle, skupaj s sodelavci vodi delavnice po šolah in vrtcih, s katerimi otroke s pravljicami, glasbo in plesom seznanja z afriškim svetom ter medkulturnostjo. Pripravlja redne informativne in kulturne dogodke z željo, da bi ljudem približal afriško kulturo. Namenjeno otrokom od 3. leta starosti dalje.

2.8. ČETRTEK ob 19h30, bo kanalska krošnja ob 19.30 gostila novinarja, pesnika in publicista Esada Babačića, ki bo povedal nekaj več o svoji knjigi o Dejanu Zavcu. 


3.8. PETEK ob 19.30 uri, Boštjan Videmšek (proti)vojni novinar, poročevalec s kriznih žarišč Afganistana, Pakistana, Iraka, Somalije, Konga in Sudana, Gaze, Green dragons (navijač), avtor knjige: VOJNA TERORJA (Cankarjeva založba, 2011), debata o njegovem prvencu in o temi: GREMO NAPROTI NOVEMU SVETOVNEMU REDU? z njim bo »plaval« in »taval« Toni Dugorepec.

4.8. SOBOTA ob 19. uri, Glasno recitiranje poezije: ZA POL NEBA. Miljana Cunta je po diplomi iz primerjalne književnosti in angleščine magistrirala iz angleške viktorijanske poezije. Ukvarjala se je s kulturno organizacijo, prevajanjem in z leksikografijo. Med letoma 2002 in 2004 je bila odgovorna urednica revije Emzin. Med letoma 2005 in 2009 je bila programski vodja festivala Vilenica. Kot programski vodja je sodelovala pri festivalu Fabula 2010 in 2011. Sodelovala je pri pripravi Malega angleško-slovenskega in slovensko-angleškega slovarja (DZS 2006, 2008, 2009). Bila je nagrajena na Mladikinem literarnem natečaju. Leta 2010 je izdala svoj pesniški prvenec Za pol neba, ki je bil nominiran za Veronikino in Jenkovo nagrado. Miljana bo brala svoje nove pesmi, večer bo povezoval Toni Dugorepec. 

Zahvala za letošnjo KNjižnico pod krošnjami gre organizatorju ŠKD Nasmejanih in podpornikom Cafe Libero, Klubu Kanalske Mladine (KKM), Občini Kanal ob Soči, Osnovni šoli Kanal ter prostovoljcem.


V primeru dežja smo skriti na policah!
Morebitne spremembe programa bomo objavili na spletni strani www.barlibero-kanal.si

Oglejte si tudi