Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Glasba v avtu – obvezno!

Jernej Lovišček je zavezan glasbi ali bolje rečeno zvoku. Že vrsto let igra v Pihalnem orkestru Salonit Anhovo, zadnja leta pa se posveča zvoku glasbe, ki prihaja iz zvočnikov avtomobilov. Njegov hobi je tako postal vir dohodka, saj se preživlja z ozvočenji avtomobilov.
Razloži nam, kaj je avtoakustika.

En kup zvočnikov in vsega kar paše zraven, zapakirano v avtomobilu! Vse se vrti okrog glasbe in načina njene reprodukcije. Glasbo se posluša tako potiho kot naglas. In zato nas boste vedno našli v dveh skupinah: tisti malo bolj resni, z malo več kroma ter lučkami okrog ojačevalcev, smo bolj tihi, ostali pa prisegajo na prepih in decibele.

EMMA (European mobile media asociation) se deli na:  (SQ) Sound Quality - že samo ime pove, da je najpomembnejša kakovost instalacije in reprodukcije zvoka. Kot bi sedeli doma v dnevni sobi ali celo v studiu in poslušali vašega najbolj priljubljenega izvajalca. Pri (SPL)EMMA Sound Pressure League se vse vrti okrog številk, ki so decibeli. Avtomobil je prilagojen za drug ekstrem: predvajati glasbo čimbolj naglas. In ker naprava, ki meri glasnost, deluje na principu zračnega pritiska, so tekmovalci osredotočeni na subwooferje (nizkotonce), saj ti premaknejo največ zraka.

 

Kakšno funkcijo imaš v tej dejavnosti?

Začel sem kot tekmovalec in monter, pred petimi leti sem postal sodnik. Seveda, svojega izdelka ne morem soditi, da ne bo pomote (smeh), avtomatično sem prerazporejen. Nosilec licence me je spodbudil, da sem se spomladi odpravil na seminar v Nemčijo in postal "mednarodni glavni sodnik". To pomeni, da imam pravico in dolžnost izobraževati sodnike, tako tiste izkušene kot tudi tiste, ki bi si to šele želeli postat. Z letošnjim letom sem jaz tisti, ki pazi, da je vse po predpisih. Gladim spore med tekmovalci in sodniki v kolikor do njih pride. Pravico imam organizirati tako domače kot mednarodne tekme. Naša majhna Slovenija je na tem področju zelo uspešna in priznana. Vedno imamo samo enega glavnega sodnika, kot že rečeno sem trenutno to jaz in sem zavezan opravljati funkcijo še najmanj 2 leti. Na celemu svetu nas je skupno 90 sodnikov.

 

Kdaj se je avtoakustika razvila v Sloveniji?

EMMA je v Sloveniji kot tudi drugod v Evropi začela delovati pred 12 leti po vzoru ameriške IASCA-e. V tem času se je iz povprečne organizacije razvila v največjo svoje branže. Tako je trenutno vključenih in tudi delujočih 32 držav iz vsega sveta. Navdušencev za avtoakustiko je nešteto, sorazmerno  jih je veliko tudi pri nas. V zadnjih nekaj letih je sicer zanimanje malenkostno upadlo, vendar se po moji oceni situacija spet popravlja.

 

Kje se odvijajo tekmovanja?

Tekmovanja se odvijajo po celi Sloveniji, letos jih imamo 6 plus finale. Vsak tekmovalec lahko izpusti le eno tekmo, finalne nikakor ne sme, če se želi potegovati za naslov državnega prvaka. Običajno je finale tudi poseben dogodek za vse tekmovalce, tako da ga ne zamudijo (smeh). Letos organiziram finalno tekmo skupaj z našo ekipo v Novi Gorici, 1. septembra 2012, pred restavracijo in diskoteko Marco Polo. Obeta se kar pester program v stilu dobrih starih šovov izpred nekaj let, aktivno bodo lahko sodelovali tudi obiskovalci, zato vabljeni v čim večjem številu!

 

Kakšne uspehe si nanizal?

Težko bi izpostavil le enega ali dva, saj ima vsak svojo težo. Ko pogledam polico s pokali (sedaj že 3 leta ne tekmujem, načrtujem pa to ponovno v bližnji prihodnosti), mi srce bolj poskoči ob pokalčku, kjer sem prvič v precej močni konkurenci osvojil drugo mesto, kot pa ob velikanskem pokalu za drugo mesto na Južnoevropskem finalu. Izjemno sem vesel uspeha vsakega člana iz naše ekipe, predvsem punce Suzane Drnovšček, ki je v svoji kategoriji daleč nad konkurenco s precej manj konkurenčno instalacijo in opremo; lahko bi se celo kosala z višjimi kategorijami, kjer so zahteve mnogo višje. Letos smo si zadali evropski finale, kjer je tudi v njeni kategoriji konkurenca zelo ostra! Z Andrejem Gorjancem, ki je zelo zaslužen za kvalitetne montaže, sodelujeva že vrsto let in v tem času se je razvil v odličnega monterja. "Ustvarjava" še en avto za evropsko prvenstvo, v najvišji kategoriji "Expert unlimited". Za ta korak sva se odločila po tem, ko se je njegov avto na lanskem državnem finalu približal večkratnemu Evropskemu prvaku na vsega eno točko od skupnih 362 točk, vseh možnih pa je bilo takrat 375. Skupaj sva sproducirala že kar nekaj državnih prvakov. V posebno čast mi je bilo tudi soditi na lanskem Evropskem finalu, kjer je konkurenca zelo huda in številčna; v enem dnevu odsodiš toliko avtomobilov kot pri nas na 4 tekmah skupaj, potem pa te čaka še drugi dan (smeh). Na takšnih tekmovanjih se resnično vidi velikost Slovenije proti Evropi; pravzaprav pridejo tekmovalci iz vsega sveta, vendar se dogodek vseeno imenuje "Eurofinal". Velik uspeh mi je vsekakor tudi naziv, ki sem ga dobil spomladi v Nemčiji.

 

Za zaključek pa nam razkrij še načrte za prihodnost.

Moji načrti za prihodnost se prepletajo z vrhunsko avtoakustiko, pa tudi z bolj običajno, saj sem samostojni podjetnik in se ukvarjam z ozvočenji avtomobilov, stanovanj, lokalov in drugih javnih prostorov (pred kratkim sem k temu priključil še reklamni tisk). Upam, da se bo v Sloveniji scena obdržala in bomo pridobili še novih tekmovalcev, kar je seveda dobro tudi za moj posel (smeh). Za vstopne kategorije se je pravilnik nekoliko poenostavil, tako je bistveno lažje poskusiti in se s čarom tekmovanj tudi pobližje spoznati. Stvari v organizaciji se stalno prilagajajo željam in potrebam trga, tako da nam ni potrebno skrbeti za prihodnost našega precej resnega hobija.

Oglejte si tudi