Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Slovenske poslance Evropskega parlamenta smo povabili v Salonit Anhovo

Sedem slovenskih poslancev Evropskega parlamenta je konec novembra na dva evropska komisarja naslovilo pismo, v katerem so navedli trditve civilne iniciative. Poslancem smo odgovorili na njihove napačne navedbe in jih povabili v Salonit Anhovo.

 

Poslancem smo predstavili potek pridobivanja dovoljenj – skladno z zakonodajo, ki je prilagojena zakonodaji Evropske unije.Zakonodaja Evropske unije jasno opredeljuje uporabo nadomestnih goriv in mejne vrednosti emisij pri sosežigu v cementarnah. Salonit Anhovo pa je v celoti skladen z zakonodajo.Sočasno z integralnim okoljevarstvenim dovoljenjem v Sloveniji (2007) smo po nemški zakonodaji pridobili tudi pilotno IPPC dovoljenje s strani Bavarske agencije za okolje.

 

Na kratko smo jim predstavili obsežno zbirko okoljskih podatkov in dejstvo, da so vse meritve izkazale, da so vplivi proizvodnje Salonita Anhovo pod absolutnim nadzorom in daleč pod mejnimi vrednostmi, ki jih predpisuje zakonodaja.Občina Kanal ob Soči ima boljšo kakovost zraka kot večina večjih mest v Sloveniji, kakovost zemlje je enaka kot v regiji, prav tako kot sicer v regiji je enaka kakovost vode (vsi podatki so javno dostopni). Tudi študija zdravstvenega stanja občanov, ki jo je za vse slovenske občine v letu 2016 predstavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, ne kaže odstopanj v občini Kanal glede na ostale slovenske občine.

 

Salonit Anhovo ima visoke standarde pri zagotavljanju varnosti in te standarde redno predstavljamo tudi v lokalni skupnosti. Izpolnjujemo vse zakonodajne zahteve glede požarne varnosti in zaščite pred okoljskimi nesrečami. Vpeljanih imamo vrsto ukrepov in aktivnosti. Naj omenimo le nekatere: 24-urna požarna straža, video sistem povezan s kontrolno sobo (24-urna prisotnost), alarmi, aktivni sistem preprečevanja požarov v določenih delih. Tretjina zaposlenih je usposobljena za začetno gašenje. V letu 2016 smo v sodelovanju z gasilskimi društvi pripravili regionalno vajo v varnosti pred požari v Salonitu Anhovo – vključno s podpornimi seminarji strokovnjakov. Na občinskem nivoju imamo vpeljan »Načrt zaščite in reševanja v primeru industrijske nesreče«.

 

Zavedamo se hudih posledic, s katerimi so se soočili ljudje, ki so delali z azbestom. V takratnem podjetju so azbest prenehali uporabljati leta 1996. Od njegove ukinitve dalje Salonit Anhovo sodeluje v programih za omejevanje posledic njegove uporabe (podpora raziskavam, kongresom, publikacijam). Redno izplačujemo odškodnine vsem obolelim zaposlenim ali nekdanjim zaposlenim. Njihovo število je zadnja leta nižje kot v letih takoj po prepovedi.

Civilna iniciativa podobne navedbe kot v pismu navaja že od začetka leta 2015. Na vse njihove navedbe smo ves čas argumentirano odgovarjali, številne odgovore so prejeli tudi  s strani različnih neodvisnih institucij in raziskovalnih organizacij. Eden od članov civilne iniciative je svoje trditve v preteklih postopkih, povezanih z izdajo prvotnega integralnega okoljevarstvenega dovoljenja (IPPC / IED), preizkusil tudi že na sodiščih. V vseh postopkih so sodišča presodila, da je ARSO vodila postopke povezane s Salonitom Anhovo povsem zakonito.

 

Napačne informacije, še posebej pa napačne interpretacije podatkov in zakonodaje, lahko povzročijo veliko škodo tako lokalni skupnosti, kot tudi zaposlenim in podjetju, zato si ves čas prizadevamo za transparentnost okoljskih podatkov, imamo odprta vrata za vse zainteresirane in smo razvili širok program komuniciranja z lokalno skupnostjo. Odgovore na vprašanja in trditve civilne iniciative smo že objavili na naši spletni strani, razlagali preko medijev ter na številnih srečanjih in dogodkih v lokalni skupnosti in širše. Razvili smo široko podatkovno bazo in široko komunikacijo o rezultatih različnih okoljskih meritev in študij. Izvajamo veliko obširnejši sistem meritev kot to zahteva zakonodaja.

 

Če imate prebivalke in prebivalci občine Kanal ob Soči kakršnokoli vprašanje s področja okolja in se niste uspeli udeležiti Dnevov odprtih vrat, vedno tudi vi lahko dobite informacije na telefonski številki 05 39 21 211 ali elektronski pošti info@salonit.si.

Oglejte si tudi