Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

E-Karjola dobila evropski patent

V Levpi ima poslovno enoto podjetje BLOCKHAPP, razvoj in svetovanje, ki je bilo ustanovljeno pred štirimi leti. Tu je nastala pametna električna samokolnica - Karjola.

Idejo zanjo je dobil Marko Makarovič iz Ljubljane, po svojih koreninah iz Bizjaka in Avč, v svojem strmem sadovnjaku v Bizjaku, in v tem okolju iskal ekipo za njen razvoj. Skupaj s partnerico Matejo Treven je vzpostavil sodelovanje z Marinko Pertovt Jerkič in Sašom Jerkičem ter z mlado ekipo, v sestavi Tadej Bizjak, Matevž Perkon, Aleš Šuligoj, Mitja Sitar in Jakob Skrt, in realiziral idejo v  prostoru, ki ga je odstopil Levplast.

Njihovemu končnemu izdelku, pametni električni samokolnici, so takratne korona razmere žal onemogočile večjo predstavitev v kraju. Naj samo omenimo, da je pametna samokolnica Karjola motorna samokolnica, ki zagotavlja delo brez naprezanja, obvaruje naše zdravje in opolnomoči za samostojno delo; je enostavna za uporabo, pametno krmiljenje pa omogoča, da gre z lahkoto po strmini, tudi navzdol z avtomatskim zaviranjem. Poleg tega je trajnostno brez emisijsko orodje in ima domišljen dizajn, lahko se jo namesti za prevoz na vlečni kljuki avtomobila. Na trgu so trenutno že trije različni modeli.

Uspešnost podjetja je v tem, da je vzpostavilo začetno sodelovanje v domačem okolju in uspelo z zagnano ekipo razviti tehnološko zahteven izdelek, ki je zasnovan tudi po načelih krožnega, trajnostnega gospodarstva, kot so vzdržljivost (dolga življenjska doba); modularnost, enostavno vzdrževanja in razgradnja; možnost popravila; izbira materialov, možnost recikliranja; energetska učinkovitost; nizke emisije ter pozitiven socialni vpliv.

Za pametno samokolnico in za rešitev prevoza samokolnice zadaj na avtomobilski kljuki so letos poleti dobili podeljen evropski patent, za ZDA pa ga še čakajo. Predstavljajo se na številnih sejmih po Sloveniji in izven.

Uredništvo

Oglejte si tudi