Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Aha Plastik v prisilni poravnavi

Kanalska družba Plastik iz skupine Aha se je zaradi likvidnostnih težav znašla v prisilni poravnavi.

V težavah se je znašlo tudi podjetje Aha Plastik, še eno od podjetij iz skupine Aha, ki jo obvladujeta Mojca Lukančič in Nigel Peter Buxton. Okrožno sodišče v Novi Gorici je 18. junija začelo postopek prisilne poravnave nad družbo Aha Plastik. Predlog za prisilno poravnavo je dala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je v lastništvo kanalske družbe vstopila z odkupom terjatev Nove Kreditne banke Maribor. Slednji je Aha Plastik dolgoval 4,3 milijone evrov. Prisilno poravnavo vodi upravitelj Miran Kos, upniki so imeli svoje terjatve do družbe čas prijaviti do 18. julija.

 

Direktor družbe Peter Peternel je v poročilu sodišču zapisal, da so se v Plastiku že vse preteklo leto soočali z likvidnostnimi težavami, ki so izhajale iz visoke zadolženosti in medsebojnih poroštev bankam za podjetja v skupina Aha. Likvidnostne težave so se letos spomladi še povečale in družba je začela zamujati s plačili dobaviteljem in zaposlenim. Ko pa je dogovor z bankami o reprogramu kreditov padel in ko je Davčna uprava Republike Slovenije podala predlog za stečaj največje družbe v skupini Ana Mure, so se razmere zaostrile do te mere, da je Družba za upravljanje terjatev bank kot največji upnik Aha Plastika podala predlog za prisilno poravnavo družbe. Drugo največje podjetje v občini Kanal ob Soči zaposluje 76 delavcev, poleg tega je od njenega poslovanja odvisnih več kot 300 dobaviteljev in več kot 500 kupcev.

 

Glede na zadnje poročilo direktorja, se razmere v družbi čez poletje še niso uredile. V mesecu juliju so v družbi pred plačilom vseh obresti in davkov sicer zabeležili pozitivni rezultat, vendar še vedno ne dovolj visokega, da bi poslovali brez izgube. Čez poletje so intenzivno iskali naročila za jesensko obdobje, poskušali poiskati cenejše vire materialov in poskušali čim bolj zmanjšati izgube v operativnih procesih. V družbi upajo, da bodo ti napori prve rezultate prinesli že septembra.

 

 

Oglejte si tudi