Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Mednarodna izmenjava dobrih praks za oskrbo starejših

V okviru projekta Net-age je v začetku marca na Goriškem potekala izmenjava dobrih praks. Udeležilo se jo je 120 predstavnikov javnih in prostovoljskih inštitucij iz šestih držav partneric v projektu.
Tekst: Klara Golja, vodja projekta Net-age

 

Prva izmenjava dobrih praks na področju oskrbe starejših je potekala v Sloveniji v organizaciji Občine Kanal ob Soči s podporo Zveze društev upokojencev Slovenije. Naslednji dve bosta potekali v Srbiji in Italiji.

Cilj izmenjave je bil spoznavanje dobrih praks v državi partnerici ter prenos teh praks v svojo državo v okviru zmožnosti, ki jo le ta ima.

 

Predstavitev in predavanj se je udeležilo nekaj zelo dobrih predavateljev in predstavnikov inštitucij. V novogoriški Perli so potekala predavanja, ki so bila osnovana na podlagi potreb, problemov in novosti na področju oskrbe starejših. Tako smo izpostavili demografijo v občini Kanal, ki je specifična. Prebivalstvo se stara. S tem prihajajo nove situacije in drugačne potrebe. Vedno več je demence, pojavlja se depresija, v porastu so kronična obolenja. V ospredje stopa pomoč na domu, saj vedno več ljudi želi ostati doma. Patronažna služba se dnevno srečuje s problemi na terenu, potrebe so vse večje. Izpostavljena je bila azbestoza in delovanje društva OZA v smislu reševanja tovrstnih problemov.

 

Sprememba socialnovarstvenih transferjev je ljudem povzročila nemalo težav, saj morajo različne dodatke, ki jih prejemajo, vračati. Zato se jim vse pogosteje odpovedujejo in živijo v zelo slabih življenjskih razmerah. Predstavnica ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavnica Centra za socialno delo sta predstavili zakonodajo s tega področja ter možnosti, ki jih imajo uporabniki teh transferjev.

Pomembno vlogo imajo prostovoljci in humanitarne organizacije, ki v različnih težavah priskočijo na pomoč. Svojo vlogo so predstavili Društvo upokojencev, Karitas in Rdeči križ. Strinjali smo se, da bi bilo potrebno spodbujati prostovoljstvo, že pri otrocih, saj je to ljudem v izjemno pomoč. Poleg tega bi moralo biti prostovoljstvo bolj cenjeno.

 

Udeleženci so imeli priložnost spoznati domove upokojencev, tako javni Dom upokojencev v Novi Gorici, kot zasebni dom v javni mreži Zavod Pristan v Vipavi. Udeleženci so pokazali izjemno zanimanje, saj se naši domovi razlikujejo od njihovih, nekateri  jih sploh še nimajo oziroma so šele v razvoju.

 

Posebno navdušenje so pokazali glede medgeneracijskih centrov v Desklah in Hišo sadežev Slovenske filantropije v Vipavi, saj tovrstnih medgeneracijskih druženj pri njih nimajo. Presenetljivo je, da nekateri še niso videli prireditve, na kateri sodeluje več generacij. Povedali so, da jim to predstavlja izziv, ki se ga bodo v prihodnosti lotili v svoji državi.

 

Popeljali smo jih po Kanalskem Kolovratu, Kanalu, ob reki Soči, da so spoznali vsaj delček naše občine. Vloga lokalne skupnosti, Občine Kanal ob Soči, je tu velikega pomena, saj na različne načine spodbuja in financira vse aktivnosti v občini. Tako se lahko vsak posameznik vključuje v različne dejavnosti, izobraževanja, kulturne in druge prireditve in živi aktivno življenje.

 

Cilj Projekta NET-Age je izboljšati koordinacijo med javnimi in zasebnimi interesnimi skupinami. S spodbujanjem sodelovanja in partnerstva na lokalni in jadranski ravni poskuša premagati ovire na področju oskrbe starejših in omogočiti nudenje inovativne socialne in zdravstvene oskrbe starejših in s tem zagotavljali aktivno, zdravo in samostojno staranje.

 

Projekt je bil ustanovljen v okviru čezmejnega kooperacijskega programa IPA-Adriatic 2007 – 2013 s predvidenim skupnim proračunom v višini 1.880.437,49 €. Stekel je oktobra 2012 in bo trajal do maja 2015. Iniciativa je osnovana na partnerstvu 13 organizacij in regij iz državjadranske regije: Italije, Albanije, Hrvaške, Črne gore, Srbije in Slovenije.

 

 

 

Oglejte si tudi