Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV POROČILA O DOLOČITVI VIROV ONESNAŽENOSTI ZRAKA V LETU 2021

V novembru 2022 smo v Kulturnem domu Deskle predstavili rezultate »meritev zraka«. Meritve je za Občino Kanal ob Soči opravila Univerza v Novi Gorici v sodelovanju s francoskim partnerjem IGE (Univerza v Grenoblu). Poročilo je predstavil prof. dr. Griša Močnik, vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici.

Merilne naprave so bile postavljene na strehi osnovne šole v Desklah, kjer so se eno leto vsak dan vzorčili filtri, med intenzivno kampanjo pa merila elementarna sestava delcev v zraku z enourno resolucijo. Študija je pokazala, da so glavni viri onesnaženja zraka pozimi, ko je onesnaženje večje, zgorevanje lesa, regionalni prispevek nitratov in sulfatov, promet, različni prispevki mineralnega prahu in s klorom bogat vir. S študijo se je določal tudi prispevek teh virov k oksidativnemu potencialu, tj. preprosto merilo škodljivosti delcev v zraku za zdravje ljudi. Rezultati študije kažejo, da s kloridi bogat vir, ki ga pripisujejo cementarni, in kurjenje lesa najpomembnejše prispevata k oksidativnemu potencialu. Prof. dr. Močnik je poudaril pomen raziskave tako na lokalni kot tudi svetovni ravni, saj je s študijo pridobilo ogromno podatkov, ki bodo v nadaljevanju povezani s podatki NIJZ-ja, medicinske fakultete v Ljubljani in ARSA. V zaključku so bili predstavljeni ukrepi, s katerimi lahko dosežemo izboljšanje kakovosti zraka.

Na občini se dogovarjamo še za dodatno predstavitev, na kateri bodo predstavljene ugotovitve Univerze v Novi Gorici in Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Besedilo in foto: Kristina Marinič

 

Oglejte si tudi