Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

JUTRI
30°C
21°C
TOR.
33°C
18°C
5225

Državna pomoč pri gašenju požara v naravi v Severni Makedoniji

Na prošnjo Severne Makedonije je v okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito 4. avgusta 2021 iz Slovenije odpotoval prvi kontingent na pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravi.

Tako sta dva naša gasilca ob 8. uri odšla na pot proti Logističnemu centru ZIR, skladišče Roje. Tam se je zbrala celotna posadka (48 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite s skupno 17 vozili), ki se je odpravila na mednarodno misijo v Severno Makedonijo. Po opravljenih vseh formalnostih je konvoj ob 13.00 krenil proti svojemu cilju. Naslednji dan, po prihodu na severnomakedonsko mejo, jih je pozdravil Bekim Maksuti, direktor Direkcije za zaščito in reševanje Republike Severne Makedonije. Od tam naprej jih je pot vodila v kraj Berovo, kamor so prispeli okrog 13. ure in se nastanili v hotelu. Sledila sta kosilo ter ogled terena.

Njihove primarne naloge so bile varovanje ljudi, premoženja ter gašenje požara. Gašenje požara, ki je obsegal več 1000 ha, je oteževal veter, ki je stalno spreminjal smer ter posledično ustvarjal velike vrtince. Hitro se je širil in ustvarjal požarne preskoke tudi do 100 m od roba požara. Teren je bil podoben našemu »kraškemu«, saj sta prevladovala nizko podrastje ter visok borov gozd.

Temperature so se čez dan povzpele do 45 °C, zračna vlaga pa je bila zelo nizka, okoli 20‑%. Po navedbah tamkajšnjih prebivalcev na tem območju ni bilo obilnejšega dežja že šest mesecev, tako da je bil teren zelo presušen in idealen za hitro širjenje požara.

Požar se je hitro in nevarno približeval vasem Pehčevo, Mačevo, Budinarci ter več manjšim domačijam, ki so jih gasilci poskušali obraniti in obvarovati pred uničujočim ognjem. Na srečo jim je to uspelo, nekajkrat celo zadnji trenutek.

Vsak dan so gasili med 12 do 22 ur. S pomočjo vojske, vojaške policije in domačinov je bilo gašenje veliko lažje, saj so jim bili zelo v pomoč. Pri gašenju so sodelovali tudi avstrijski in bolgarski gasilci. Zadnji dan odprave jim je z zelo drzno potezo (protipožigom) uspelo požar omejiti in ga tako zaustavili na njegovi uničujoči poti.

V ponedeljek, 9. avgusta, so si delo slovenskih gasilcev ogledali tudi predstavniki slovenskega veleposlaništva v Severni Makedoniji. Pohvalili so njihovo delo ter požrtvovalnost, ki so jo pokazali na terenu.

V sredo, 11. avgusta, je v Berovo prispela druga, 50‑članska, ekipa slovenske odprave, ki je zamenjala izmučeno prvo ekipo. Ta se je v Slovenijo vrnila v četrtek, 12. avgusta. Tudi v drugi odpravi je sodeloval naš član.

Naloge druge ekipe so zajemale predvsem gašenje posameznih žarišč in varovanje ter zalivanje požarišča, da se požar ne ponovi in uide izpod nadzora. Tako je enota v kraju Vinica pogasila požar smetišča, ki se je že razširil na bližnji gozd. Po spletu srečnih naključij (ekipa je bila ravno na kosilu v bližini gorečega objekta) pa je slovenska ekipa pogasila tudi požar stanovanjskega objekta v strnjenem naselju in oskrbela stanovalko ter s hitro in usklajeno akcijo rešila vse sosednje objekte.

Druga enota se je v nedeljo, 15. avgusta, srečno vrnila domov in tako uspešno zaključila misijo gašenja v Severni Makedoniji.

Slovenski kontingent je bil med domačini izjemno cenjen po svojem znanju in srčnosti, kar potrjuje dejstvo, da so pohvale domačinov kar deževale ob vožnjah skozi mesto. Slovenski ekipi so izkazali neizmerno hvaležnost tudi z veličastnim sprejemom na osrednjem trgu, kjer so vsi vstali in ploskali.

Naši fantje so se z misije vrnili bogatejši za neprecenljivo izkušnjo.

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi