Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Uradno odprli prvo jeseniško ferato Dobršnik

3. 8. 2022 so na Hrušici odprli prvo jeseniško ferato – ferato Dobršnik. Ker struga potoka Dobršnik poteka delno po jeseniški, delno po kranjskogorski občini, sta novo pridobitev uradno odprla (in se prvič po njej povzpela) oba župana, Blaž Račič in Janez Hrovat, v družbi mag. Almina Gorinjaca, direktorja Zavoda za šport Jesenice, ki upravlja s ferato, ter predsednika KS Hrušica Janeza Marinčiča. Ferata Dobršnik je ocenjena s težavnostjo B (proti vrhu tudi C). Višina ferate znaša 270 metrov, dolžina pa 1000 metrov. Za dostop od urejenega parkirišča do začetka ferate je potrebnih približno 15 minut, samo plezanje po njej pa traja okrog uro in 15 minut. Od 31. oktobra do 1. aprila bo ferata zaprta. Soteska Dobršnik poteka v idiličnem okolju ob potoku, kjer uporabniki najdejo tudi 8 slapov - višina najvišjega znaša kar 22 metrov.

Uporaba ferate je možna le z uporabo ustrezne opreme (čelada, samovarovalni komplet, primerna obutev in oblačila). Nekaj kompletov samovarovalne opreme je (proti plačilu) po predhodnem dogovoru oziroma rezervaciji za izposojo na voljo tudi v bližnji piceriji Trucker.

OPIS FERATE:

Ferata je postavljena v samotni divji grapi neokrnjene narave, ki se nad Hrušico vzpenja proti Karavankam. Celotna grapa je bila dolgo časa neprehodna. Krasi jo sedem slapov. Številni tolmuni in korita naredijo pot še bolj zanimivo. Lahkoten izlet nam bo vzel približno 2 uri
Struga potoka Dobršnik meji občini Kranjska Gora in Jesenice. Postavitev ferate je skupni projekt obeh občin.

Lastnosti
Višina 270 m, dolžina poti 1000 m, južna orientiranost stene.
Dostop 20 min, plezanje 1 h 15 min, sestop 30 min.
Ferata je srednje zahtevna. Izmenično se menjavajo lažji in težji odseki, priporočena je večja mera previdnosti. Ocenjena je s težavnostjo B (proti vrhu tudi C).

Pomembno
Obvezna uporaba ustrezne opreme: primerna obutev, obleka, čelada in samovarovalni pas.
Vstop na plezalno pot je prepovedan neizkušenim in mladoletnim brez spremstva polnoletne osebe. Ne vstopajte v primeru neviht, snega ali ponoči. Nevarnost poplav! Za sestop nikoli ne uporabljajte plezalne poti. Sestopajte po označeni gozdni poti.
Zavarovana pot je od 31. oktobra do 1. aprila ZAPRTA

Izposoja opreme
Varovalni komplet (čelada + samovarovalni pas) si lahko izposodite v piceriji Trucker na Hrušici v neposredni bližini parkirišča. Cena najema kompleta je 15€.

Dostop do izhodišča
Iz avtoceste proti predoru Karavanke izberemo zadnji izvoz Hrušica. Ob izvozu zavijemo desno proti Jesenicam in po cca 500m vožnje v krožišču, zavijemo na levo v klanec. Na vrhu klanca zavijemo po prednostni cesti levo. Po 200m vožnje pred avtobusno postajo na desni strani opazimo obvestilno tablo »Parkirišče ferata Dobršnik«. Avto parkiramo na označenem parkirnem mestu.
S parkirišča za stanovanjskim blokom sledimo rumenim usmerjevalnim tablam »ferata Dobršnik«. Pot nas vodi naravnost v klanec skozi desni ovinek. Na vrhu klanca izberemo cesto, ki vodi levo med hiše in po 50m pred potokom za zadnjo hišo na desni zavijemo po kolovozni poti v gozd. V gozdu se pri razpotju držimo spodnje - leve poti, ki pelje ob potoku. Pot v soteski struge Dobršnik je označena z rdečo puščico. Stezica večkrat prečka strugo, na nekaterih mestih je slabše uhojena. Vstop v ferato je pri informativni tabli »Soteska - ferata Dobršnik«. Od izhodišča do vstopa v ferato potrebujemo 20 minut.

Sestop
Iz soteske vodi speljana stezica. Ko pridemo do gozdne poti, ki se vzpenja proti Rogarjevem rovtu, zavijemo desno nazaj v dolino. Po označeni poti pridemo nazaj na izhodiščno mesto. Povratek v dolino nam bo vzel 30 minut.

Oglejte si tudi