Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Učenci in dijaki na kvizu izkazali znanje o zgodovini Jesenic in godbeniški dejavnosti

Občina Jesenice vsako leto v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice ob občinskem prazniku pripravi kviz za učence in dijake o poznavanju mesta Jesenice in pomembnih dogodkih. Mladi so svoje znanje preizkusili včeraj, 18. marca 2024, v dvorani kina Železar Jesenice. Letošnji temi sta bili 150 let Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora in 95 let mesta Jesenice.

Na osnovnih in srednjih šolah v občini Jesenice so najprej potekali pred izbori o poznavanju obeh tem. Najboljše ekipe pa so skupaj z ekipami Mladinskega centra Jesenice nastopile na včerajšnjem finalu kviza v dvorani kina Železar na Jesenicah.

V uvodnem pozdravu je župan občine Jesenice mg. Peter Bohinec poudaril, da mladi s sodelovanjem na kvizu pomembno združujejo znanje in zgodovino. Pri odgovorih so pokazali veliko znanja o zgodovini godbeniške dejavnosti in mesta.

Pomembno vlogo so pri pripravah imele mentorice in mentorji na šolah: na Osnovni šoli (OŠ) Toneta Čufarja Eva Bregar, na OŠ Prežihovega Voranca Renata Šifrer, Na OŠ Koroška Bela Polona Zidarevič in Mojca Klavžar, na Srednji šoli Jesenice Sara Koren in na Gimnaziji Jesenice Rok Vengar.

Pri nižji stopnji osnovnih šol je največ točk osvojila ekipa OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Sestavljali so jo učenci: Lan Bajt, Aleks Popović Krupenko in Berin Hadžić. Pri višji stopnji je bila najboljša ekipa OŠ Koroška Bela. Sestavljali so jo učenci Lovro Gričar, Alina Zukić in Uma Huseinbašić. Med srednjimi šolami je največ točk zbrala ekipa Gimnazije Jesenice, ki so jo sestavljali dijaki: Jana Čušin, Katarina Žuber in Luka Valentin Petač. Pravilnost odgovorov je spremljala komisija pod vodstvom Daše Čopi.

Zmagovalne ekipe so za nagrado prejele polet z letalom in oglede mesta Jesenice iz zraka. Za glasbeno popestritev je poskrbel mladinski pihalni orkester Glasbene šole Jesenice pod vodstvom dirigentke Monike Korbar. Učenci OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice so v avli Kina Železar pripravili umetniško razstavo na temi letošnjega kviza.   

Poleg Občine Jesenice so pri izvedbi kviza sodelovali:Gornjesavski muzej Jesenice, Mladinski center Jesenice in Gledališče Toneta Čufarja.

Oglejte si tudi