Jesenice

DANES
17°C
11°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Poročilo s 1. izredne seje Občinskega sveta

Svetnice in svetniki Občine Jesenice so se zbrali na 1. izredni seji Občinskega sveta v tem mandatu v sredo, 24. aprila 2024. Namen je bil, da se podrobneje seznanijo s Poročilom o celostni reviziji postopka sklenitve, vsebine ter učinkov koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe oskrbe s toploto lokalnega pomena, sklenjene leta 2014 med Občino Jesenice in gospodarsko družbo ENOS, d. d., pozneje ENOS OTE, d. o. o.

Notranjo revizijo je naročila Občina Jesenice, saj je želela preveriti vsebino omenjene koncesijske pogodbe.

Nekateri svetniki so na začetku seje izpostavili, da izredna seja ni sklicana po Poslovniku o delu Občinskega sveta Občine Jesenice. Ob tem so poudarili, da bi bilo prav in smiselno, da bi se seje udeležil tudi koncesionar, ki bi lahko komentiral poročilo in izrazil svoje stališče. Opozorili so, da se izredna seja skliče zaradi nujnih zadev, ta pa ni nujne narave, v smislu, da se o tej temi ne bi dalo razpravljati na naslednji, redni seji. Zato so menili, da ni podlage za izredno sejo.

Pobudniki izredne seje so bili iz vrst stranke Gibanje svoboda (GS), ki so pojasnili, zakaj so podali pobudo za izredno sejo.

Sledil je premor, ki ga je odredil župan Peter Bohinec. Po premoru je GS umaknila predlog o dodatnih sklepih, ki jih je svetnikom predočila tik pred začetkom izredne seje. Strinjala se je z ostalimi svetniki, da jih obravnavajo na naslednji, redni majski seji.


Poročilo je na seji predstavil avtor Zoran Skubic

Povezava do poročila

Skubic je pojasnil podrobnosti, kako je bila oskrba z daljinskim ogrevanjem upravljana pred sklenitvijo koncesija. Sprva je za oskrbo skrbela Občina sama oz. zanjo javno komunalno podjetje Jeko, d. o. o. V letu 2013 so nato občinski svetniki sprejeli Odlok o koncesiji, ki je bil podlaga za kasnejšo sklenitev koncesije z družbo ENOS, d. d, leta 2014.  

Skubic je nato izčrpno razložil, da je na podlagi prejete dokumentacije in podanih pojasnil Občine Jesenice, ugotovil, da se Koncesijska pogodba (sklenjena 4. 7. 2014) ni sklenila po pravilnem postopku. Poleg tega iz nje izhaja vrsta napak, pomanjkljivosti, kršitev, na določenih mestih celo nezakonitosti.

Zgolj faza sprejemanja prvotnega Odloka o koncesiji (ter njegovih sprememb v letu 2017, ki naj bi jih narekovale spremembe področne zakonodaje) je edina, ki ustreza zakonitim korakom z vidika sprejemanja njene normativne vsebine. Vse nadaljnje faze sklepanja koncesijskega razmerja, ki je urejeno s Koncesijsko pogodbo z dne 4. 7. 2014 in zunaj-pogodbenim Protokolom, sklenjenim 24. 7. 2015 (Protokol je bil osnova za Spremembo odloka o koncesiji 2015), pa so prežete z nepravilnostmi. Skubic zato meni, da koncesijsko razmerje, najkasneje od uveljavitve omenjenega Protokola, ni v skladu z razpisnimi pogoji, kot jih je določal Odlok o koncesiji leta 2013.


Razprava

Sledila je razprava. Svetnice in svetniki so Skubicu zastavljali vprašanja, ki so bila usmerjena predvsem v dodatna pojasnila, saj je tematika kompleksna in v nekaterih primerih težko razumljiva. Zanimalo jih je tudi, kako so take nepravilnosti sploh možne, kdo je odgovoren, ali so možne sankcije in kakšne.

Skubic je menil, da bi bilo treba ukrepati, vendar je najprej treba zbrati vso dokumentacijo, preučiti vse zakone, ki se povezujejo s tem. Ena izmed možnosti je prijava. Preveriti bi bilo tudi dobro, ali so bili oškodovani uporabniki in Občina Jesenice.

Skubic je v razpravi s svetnicami in svetniki izrazil mnenje, v kateri smeri bi lahko poiskali rešitve.


Sklep

Svetnice in svetniki so na koncu potrdili, da so se seznanili s Poročilom o celostni reviziji postopka sklenitve, vsebine ter učinkov koncesijske pogodbe za izvajanje gospodarske javne službe oskrbe s toploto lokalnega pomena, sklenjene leta 2014 med Občino Jesenice in gospodarsko družbo ENOS, d. d., pozneje ENOS OTE, d. o. o.


Oglejte si tudi