DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Kaj se bo izboljšalo z vgradnjo UV dezinfektorja na vodnem viru Peričnik?

Kot smo že obveščali, je investicija v vgradnjo UV dezinfektorja na vodnem viru Peričnik v zaključni fazi. Cevovodna povezava skozi jašek, v katerem bo naprava za UV dezinfekcijo, je vzpostavljena, napravo je treba še vgraditi. UV dezinfektor bo začel delovati junija 2024. A kaj pravzaprav pomeni omenjeni projekt? Kaj bo drugače in kaj bo bolje, ko bo UV dezinfektor začel opravljati svojo vlogo?

Z UV dezinfekcijo in ostalimi deli, ki se izvajajo na območju zajetja, bo vodovodni sistem Peričnik posodobljen in bo deloval bolj varno in zanesljivo. To za uporabnike vode iz vira Peričnik pomeni, da bo obdelana pitna voda s postopkom presvetlitve z UV svetlobo boljša metoda dezinfekcije kot zdajšnje kloriranje. Nov način dezinfekcije namreč vode kemijsko ne obremenjuje in ne vpliva na njen vonj in okus, so pojasnili predstavniki javnega komunalnega podjetja Jeko, ki upravlja z vodovodno infrastrukturo.

Na splošno je torej UV dezinfekcija bolj varna za uporabnike, ki obvestila o prekuhavanju vode morda niso zasledili oz. niso bili z njim seznanjeni. UV se namreč pri povišani motnosti ne izklopi in deluje neprekinjeno.

"Vsekakor bo potrebno z analizami vode potrditi delovanje UV naprave pri povišani motnosti do 4 NTU (zakonska omejitev pri obdelavi pitne vode je 1 NTU), proizvajalec UV naprave namreč zagotavlja optimalno delovanje tudi ob povišani motnosti,"

so pojasnili iz podjetja Jeko. UV dezinfekcija bo torej pomenila, da bo vodo treba prekuhavati v redkih primerih.

Vzporedne prevezave sistema z obnovo cevovoda zagotavljajo tudi večjo varnost na območju zbirnega objekta, saj je ta lokacija skladno s poročilom o erozijski ogroženosti padajočega kamenja iz območja zaledja prepoznana kot zelo ogrožena.

Vgradnja UV dezinfektorja je prva v fazi načrtovanih nadgradenj vodovodnega sistema Peričnik

Za zagotavljanje obvladovanja tveganja motnosti se ob dograditvi vzhodne predorske cevi Karavanškega tunela predvideva vključitev t. i.  predorske vode v sistem distribucije pitne vode. Ta voda bi služila kot rezervni vodni vir, ki bi se vključil v sistem v primeru, ko bi se na vodnem viru Peričnik pojavila povišana motnost in bi bilo potrebno vodni vir Peričnik začasno izločiti iz sistema. Opisana dograditev je del ene od naslednjih faz posodobitve vodnega sistema Peričnik, ki vključuje še povečanje obstoječega ali izgradnjo novega vodohrana ter zamenjavo vodovodnih cevi na najbolj kritičnih odsekih cevovoda. S temi ukrepi bi lahko zagotavljali ustrezne količine pitne vode za daljše obdobje v primeru odprave okvar ali pojava motnosti na vodovodnem sistemu Peričnik.


Oglejte si tudi