Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

22. november ob 18. uri: muzejski večer s predstavitvijo knjige Zgodovina železniškega mosta v Mostah in z njim povezanih dogodkov avtorja Januša Šivica; Muzej Kosova graščina

Spoštovani,

v torek, 22. novembra 2022, vas ob 18. uri vabimo na muzejski večer s predstavitvijo knjige Zgodovina železniškega mosta v Mostah in z njim povezanih dogodkov avtorja Januša Šivica.

Železniški most v Mostah ima pestro in bogato zgodovino. Imel je pomembno vlogo v času obeh svetovnih vojn. V času prve svetovne vojne so po mostu številne vojaške kompozicije potovale proti Kranjski Gori v zaledje soške fronte in oskrbovale tamkajšnje enote. Med obema vojnama so bili v bližini obeh mostov zgrajeni bunkerji kot del obrambne Rupnikove linije pred morebitnim napadom sosednjih držav. Na železniški most je ključno vplivala druga svetovna vojna, med katero je bil prvotni most miniran in nadomestni z leseno podporno kozo požgan.

Knjiga je izšla tik pred 80. obletnico tragičnih dogodkov, ki so se v Mostah dogodili leta 1942, ko je bil požgan železniški most in ustreljeni talci, med katerimi so bili tudi možje in fantje iz številnih gorenjskih krajev.


Gornjesavski muzej Jesenice

Oglejte si tudi