Jesenice

DANES
17°C
11°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Ministrstvo in direkcija za infrastrukturo na Jesenicah zaradi obnove železniške postaje

Predstavniki ministrstva in direkcije za infrastrukturo ter župan občine Jesenice Peter Bohinec so včeraj, 6. marca, na novinarski konferenci v dvorani Kolpern na Jesenicah pojasnili podrobnosti o načrtovani prenovi jeseniške železniške postaje in podražitvi projekta. Za prenovo, ocenjeno na 137 milijonov evrov, teče izbor za izvajalca del, a gradbena podjetja hočejo za projekt najmanj 170 milijonov evrov. Govorci so izpostavili, da bo celovita posodobitev korak naprej k razvoju železniškega prometa, ki bo zagotovila koristi tudi samim Jesenicam. S tem se je strinjal župan, ki je zadovoljen, da bo postaja, ki je v klavrnem stanju, končno dočakala prenovo. Župan se je po novinarski konferenci pridružil ministrici pri ogledu jeseniške železniške postaje.

Ministrica Alenka Bratušek je na novinarski konferenci poudarila, da je projekt pomemben, kompleksno naravnan in da pomeni mnogo več kot zgolj železniško postajo. Označila ga je kot železniško vozlišče na Jesenicah.

Župan Peter Bohinec je izpostavil, da železniška postaja letos praznuje 70 let in je v klavrnem stanju. Zato je izrazil zadovoljstvo, da se bo železniška infrastruktura uredila, da bo postaja dobila novo informacijsko-turistično središče in bo namenjena tudi drugim potrebam mesta. Jesenice bodo na ta način lahko zaživele v sodobni razsežnosti.

Vodja sektorja za investicije v železnice pri Direkciji RS za infrastrukturo Dejan Jurkovič je menil, da so več kot 30 milijonov evrov višje ponudbe gradbenih podjetij za prenovo jeseniške železniške postaje "neka nova realnost na trgu in to narekujejo tržne razmere v Sloveniji, Evropi ter po svetu." Povedal je, da je jeseniška železniška postaja mejna postaja med Slovenijo in Avstrijo, kjer se preklaplja napajanje vozne mreže s slovenskega na avstrijski sistem in obratno. Poslopje postaje je tudi spomeniško zaščiteno, zato je bilo treba vse zasnove projekta uskladiti z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Postajo dnevno uporablja približno 600, letno pa približno 200.000 potnikov. To po navedbah Jurkoviča pomeni približno 55 potniških in 35 tovornih vlakov dnevno. Ko bo proga nadgrajena v celoti do Ljubljane in ko bo zgrajena dvotirnost, pa Jurkovič računa, da bo približno 1200 potnikov na dan uporabljalo železniško storitev. To pomeni, da bo na železniško postajo Jesenice lahko pripeljalo 100 vlakov na dan, s 35 tovornih vlakov pa bi se tovorni promet povečal na približno 60 vlakov dnevno. Ta izračuna bi se lahko uresničil nekje do leta 2050 ali 2060, je napovedal Jurkovič.

Marko Movrin z državne Družbe za razvoj infrastrukture je razložil potek dražitev projekta. Leta 2021 je bila investicijska ocena vrednosti gradbenih del 83 milijonov evrov. O tej ceni so razmišljali, še preden je bil narejen projekt. Potem se je začelo projektiranje in cena projektanta je poskočila na okoli 120 milijonov evrov, saj se je izkazalo, da bodo potrebni dodatni manipulativni tiri, novi podhod in most. Končna ocenjena vrednost gradbenih del ob objavi javnega naročila je znašala 137 milijonov evrov, saj so pri izračunu upoštevali še inflacijo in stanja na trgu. "Stojimo za to ceno in smo prepričani, da je tudi ustrezna. Kakšna bo pa končna cena postaje, je odvisno od sprejetih ponudb, podpisane pogodbe in celotne dinamike, ki temu sledi," je argumentiral Movrin.

Gradbeni izvajalci so namreč na razpisu ponudili od 33 do 42 milijonov višje ponudbe.


Oglejte si tudi

Copyright © PriMS, d. o. o. Vse pravice pridržane.