Oceni objavo

Iz Jeka zagotovili: izpusti iz centralne čistilne naprave niso krivi za razraščanje alg

Velike temne madeže na reki Savi med kampom Perun in jezom HE Moste na Jesenicah so povzročile namnožene planktonske dinofitske alge, je pokazala mikroskopska analiza vzorca vode iz reke, ki so jo je po naročilu službe za varstvo voda VGP Drava Ptuj opravili strokovnjaki Agencije RS za okolje v laboratoriju na Bledu včeraj. Kot so zatrdili na VGP Drava Ptuj, je cvetenje alg naravni pojav in ne škodi zdravju ljudi in živali. A v javnosti in nekaterih okoljevarstvenih društvih so se pojavili dvomi in vprašanja, ali je cvetenje alg v reki zares naravni pojav. Prepričani so, da razraščanje alg povzročajo izpusti iz centralne čistilne naprave Jesenice, ki jo upravlja javno komunalno podjetja Jeko.

Predstavniki podjetja Jeka so zatrdili, da njihove dejavnosti ne prispevajo k slabšanju okoljskih razmer. Zagotovili so, da centralna čistilna naprava Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi.

»To so potrdila poročila o obratovalnem monitoringu odpadnih vod, ki jih izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Kranj,«

so pojasnili predstavniki Jeka.

Kot so še zagotovili iz Jeka, monitoringe izvajajo redno in izrednih prekoračitev mejnih vrednosti niso zabeležili niti lani niti letos.

Oglejte si tudi