Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Direktor Enosa: "Obljubimo lahko, da bo cena ogrevanja ostala znižana do konca kurilne sezone, dražili je ne bomo"

Župan Blaž Račič je 19.1.20222 v zvezi z reševanjem problematike visokih cen ogrevanja ponovno sklical sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki Občine Jesenice, direktorja podjetij Enos in Enos OTE Andrej Stušek in Robert Pajk, predstavnika upravnikov večstanovanjskih objektov ter predstavniki etažnih lastnikov.

Na sestanku, ki je bil nadaljevanje prvega srečanja, opravljenega konec novembra, je župan ponovno izrazil zavedanje problematike podražitev daljinskega ogrevanja v občini Jesenice in s tem stiske občanov, hkrati pa je prisotne obvestil o aktivnostih in rešitvah, ki jih je v tem času opravila oziroma sprejela Občina Jesenice. Na prvem sestanku sta se direktorja podjetij Enos d.d. in Enos OTE d.o.o. zavezala, da se bo za končne uporabnike variabilni del cene megavatne ure za meseca november in december znižal za 15 €, kar je bilo tudi udejanjeno, kasneje pa sta to znižano ceno po pozivu župana na enem od kasnejših sestankov obdržala tudi za mesec januar. Občina Jesenice je v proračunu Občine Jesenice za leto 2022 zagotovila dodatnih 190.000 € za ogrevanje vrtca, osnovnih šol in ostalih jeseniških javnih zavodov, na februarsko sejo Občinskega sveta pa bo Občinskemu svetu v obravnavo (in sprejem) predložila točko, s katero bo, v kolikor jo bo Občinski svet potrdil, omogočila dodatno povečanje finančnih sredstev občinskega proračuna, namenjenih občinskim denarnim pomočem materialno ogroženim. Na ta način bo ustrezno pomoč zagotovila vsem občanom, katerih materialno stanje bo zaradi predvidenih podražitev ogrevanja v kurilni sezoni 2021/2022 ogroženo, ne le tistim, ki so priključeni na daljinsko ogrevanje. Opravljen je bil tudi sestanek na temo dolgoročnih rešitev s predstavniki podjetja Enos kot proizvajalcem toplote, družbe SIJ Acroni ter Inštituta Jožef Stefan. Ti bodo sodelovali tudi pri pripravi novega Lokalnega energetskega koncepta, krovnega strateškega dokumenta za načrtovanje obsega porabe in načina oskrbe z energijo, ukrepov za učinkovito rabo ter uporabo obnovljivih virov energije na območju občine Jesenice, kot o potencialni dolgoročni rešitvi pa so govorili o izrabi odvečne toplote iz proizvodnega procesa SIJ Acroni.

Predstavniki upravnikov večstanovanjskih objektov ter predstavniki etažnih lastnikov so ponovno opozorili na stisko občanov, ki kljub temu, da varčujejo, prejemajo visoke položnice. Direktorja podjetij Enos d.d. in Enos OTE d.o.o., Andrej Stušek in Robert Pajk, sta opozorila, da podjetji v določenih večstanovanjskih objektih oziroma njihovih enotah beležita abnormalno povečano porabo toplote, ki kar nekajkrat presega povprečno slovensko porabo, zato razloge za izjemno visoke položnice ni iskati le v povišani ceni ogrevanja, temveč tudi v sami porabi le-te. Na predlog Občine Jesenice bodo tako skupaj z upravniki večstanovanjskih objektov opravili tudi analizo stanja po posameznih objektih, s katero bodo ugotavljali, od kod izvira takšna abnormalna poraba. Hkrati sta se zavezala, da bo cena ogrevanja, ki je sicer bistveno nižja od tiste, ki jo dopušča državni regulator, ostala na trenutni, torej za 15 € na megavatno uro znižani ceni ogrevanja do konca kurilne sezone, obenem pa se bodo trudili, da bi s kakšnim dodatnim virom prihodka ceno ogrevanja še znižali.

Sestanku ob bok je na glavni cesti v bližini občinske stavbe potekal protest občanov zaradi visokih cen ogrevanja. Župan Blaž Račič je o samem protestu povedal:

»Zavedam se, da je včerajšnji protest nekaterih občanov glede trenutnih cen daljinskega ogrevanja izkaz njihovega nezadovoljstva. Odločitev za tovrstni izkaz njihove volje je vsekakor njihova legitimna odločitev, ki jo spoštujem, hkrati se dobro zavedam tudi stiske marsikaterega občana. Obenem pa si močno želim, da bi se občani zavedali, da Občina Jesenice dela vse, kar je v njeni moči, da bi to stisko ublažila. Ne le stiske tistih, ki so priključeni na daljinsko ogrevanje, temveč vseh, tudi tistih, ki so odvisni od drugih virov ogrevanja, ki so se in se še bodo prav tako močno podražili. Sprejeli smo nekaj možnih kratkoročnih rešitev, pogovarjamo se tudi o dolgoročnih, seveda pa se zavedam, da vsem občanom položnic na takšen način ne moremo znižati, sploh ne takoj, kar pa je osnovni vir njihovega zadovoljstva. Nikakor pa te tematike ne zanemarjamo in ji bomo še naprej posvečali vso svojo pozornost.«

Oglejte si tudi