Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Zbor krajanov Zgornje Drage

V začetku aprila so se na zahtevo krajanov Zgornje Drage sestali predstavniki Občine Ivančna Gorica z županom Dušanom Strnadom na čelu, predstavnik Slovenskih železnic – infrastruktura, predsednik Sveta KS Višnja Gora Jurij Omahen in krajani Zgornje Drage. Povod za sklic sta bili dve hudi nesreči na prehodu čez železniško progo pri železniški postaji Polževo, ki je zavarovan samo s prometnimi znaki.

Krajani želijo zavarovan prehod z zvočnimi in signalnimi napravami ter zapornicami, katere je možno pridobiti s popolnim zaprtjem dveh drugih prehodov, ki jih je zaradi njihove prepogostosti potrebno ukiniti, je pojasnil predstavnik Slovenskih železnic. Pravilnik o nivojskih prehodih določa, da razdalja med dvema nivojskima prehodoma ne sme biti manjša od 2000 m. Med glavnima železniškima postajama med Višnjo Goro in Ivančno Gorico je progovne razdalje 5,600 m, nivojskih prehodov pa je trenutno 13.

Pogovor je v nadaljevanju potekal tudi o ureditvi ceste skozi Zgornjo Drago ter o gradnji kanalizacije. Glede na lastnosti kraja, ki ni gosto naseljen, ni pričakovati preseganja mejne vrednosti obremenjenosti  okolja zaradi nastajanja komunalnih odplak prebivalstva, zato območje ni v aglomeraciji, kar pomeni da gradnja kanalizacija ni predvidena. Cesto bo po predhodni pridobitvi lastnine, uredila Občina Ivančna Gorica.

V torek, 18. aprila 2023, je Komisija za nivojske prehode, v sestavi predstavnikov Ministrstva za infrastrukturo, Direktorata za železnice, žičnice in upravljanje prometa, Policijske uprave Ljubljana, Javne agencije za železniški promet RS, Slovenskih železnic in Občine Ivančna Gorica, opravila ponovni pregled trenutnega stanja štirih nivojskih prehodov in brezpogojno ukinila prehod Ivančna Gorica 2 (pri novem nadvozu), Ivančna Gorica 3 (Malo Hudo) in Zgornja Draga 2 za zavarovanje nivojskega prehoda pri postajališču Polževo z avtomatsko napravo za zavarovanje (zapornice).

Oglejte si tudi