Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
9°C
10°C
Oceni objavo

Zastava občine Ivančna Gorica na vrhu Mont Blanca

Mont Blanc ali Monte Bianco je najvišja gora v Alpah, Zahodni Evropi in Evropski Uniji. Visoka je 4810 m. Masiv Mont Blanca se nahaja v Savojskih Alpah na meji med Francijo in Italijo, vrh pa leži v Franciji.

Člani Gorniškega Kluba Limberk v sestavi Janez Mežan, Silvo Vrhovec, Samo Butkovič in Magdalena Butkovič so se na vrh povzpeli 14. julija 2023. Odprava je načrtovan vzpon pričela v italijanskem Courmayeurju – alpski dolini Val Veny z vzponom do koče Rifigio Gonella. Sledil je nočni vzpon po ledeniku Glacier du Dome do sedla Col des Aiguilles Grises in naprej do Pitons des Italiens.V zgodnjem jutru so alpinisti dosegli vrh Dome de Goutier in nadaljevali vzpon do bivaka Vallot. Sledil je veličasten vršni greben in v zgodnjem dopoldnevu so osvojili vrh Mont Blanca. Smer iz Italije na Mont Blanc je znana kot Papeževa pot (Pop route) in velja za zahtevnejšo in posledično manj obiskano od znane francoske smeri iz Chamonixa.

Opravljenega je bilo preko 3000m vzpona mimo serakov, ledeniških razpok, grebenskega plezanja, kar predstavlja resen alpinistični vzpon.

Vsem članom GK Limberk čestitamo za izjemen podvig.

Oglejte si tudi