Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
12°C
ČET.
23°C
11°C
Oceni objavo

Vlada leto 2021 razglasila za leto Josipa Jurčiča in Josipa Ipavca

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji leto 2021 razglasila za leto Josipa Jurčiča in Josipa Ipavca. Prihodnje leto bo minilo 140 let od smrti pisatelja, pesnika in časnikarja ter avtorja prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča, obeležili pa bomo tudi 100. obletnico smrti skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca. Razglasitev Jurčičevega leta na ravni države bo povezala ne samo literate, pisatelje, urednike in kulturne ustvarjalce, ampak vso Slovenijo.

Pobudo za vseslovensko Jurčičevo leto je na Ministrstvo za kulturo in Vlado RS, oddala Občina Ivančna Gorica na predlog Zavoda Prijetno domače. Predlog je podprl tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki bo Josipu Jurčiču posvetil vseslovenski Teden ljubiteljske kulture 2021. Pobudo sta podprli še Mestna knjižnica Grosuplje in Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica.

Zavedanje Jurčičeve dediščine lahko poveže vso Slovenijo
Hkrati je to odlična priložnost za medpodročno okrepljeno sodelovanje in vključitev tudi drugih, pomembnih resorjev, kot so denimo šolstvo, raziskovanje in turizem, so prepričani v vladi. (STA)

Josip Jurčič, slovenski pisatelj, pesnik in časnikar ter pisec prvega slovenskega romana, je postal urednik časnika Slovenski narod leta 1871. Občina Ivančna Gorica prav na ta dan, 29. maja, praznuje občinski praznik. V letu 2021 bo tako minila 150-letnica nastopa uredniške službe pri časniku Slovenski narod, 140-letnica njegove smrti, pa tudi 160 let od prve izdaje Pripovedke o beli kači.

Oglejte si tudi