Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Stična mladih 2013

Minuli vikend se je v Stično  zgrnilo med šest in sedem tisoč mladih na tradicionalni festival Stična mladih, ki poteka vsako leto tretjo soboto v septembru.  Letošnji festival  se je odvijal pod vtisom  poletnega svetovnega dneva mladih  v Braziliji,  pod  geslom »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«. 

 

Pred sklepnim koncertom je bila na samostanskem dvorišču maša, ki jo je vodil novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan.  Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik  ( poznan  tudi  po priljubljenosti med študenti  Teološke fakultete v Ljubljani  in drugimi mladimi) je v svojem nagovoru  zbranim v Stični prenesel  pozdrave, namenjene  izrecno slovenski mladini,  s strani papeža  Frančiška.  Škof Jamnik ga je srečal poleti na  svetovnem dnevu mladih  v Rio de Janeiru , kjer je  papež,  na presenečenje ostalih prisotnih škofov iz vsega sveta, pokazal posebno  navdušenje  nad  Slovenijo.  Povabilu v  Slovenijo se ni odzval niti pritrdilno niti nikalno,  rekel  naj bi »Bomo videli…«

 

Mladi so prišli na prireditev s posebnimi avtobusi, ki so jih organizirali po župnijah in dekanijah,  iz Ljubljane je pripeljal poseben vlak, nekateri  pa so se odpravili v Stično kar peš.  Program   je bil razdeljen na dijaškega in študentskega, obsegal pa je delavnice in stojnice, na katerih so se mladi poučili o zasvojenosti, odnosih, družinskem življenju,  aktivnem državljanstvu  in številnih drugih aktualnih temah, med drugim so se pomerili tudi v nogometu.

 

Festival pripravljajo mladi za mlade, glavni organizator pa je Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine. Letos so udeležence pozivali  k prostovoljnemu prispevku pet evrov za organizacijo festivala, del sredstev pa naj bi namenili za dobrodelno akcijo, ki jo pripravljajo.

 

Skupina ambasadorjev Stične mladih se je odločila za dodatno zbiranje sredstev, o čemer so na svojem portalu zapisali »Postani ambasador Stične mladih in pomagaj, da bo živela še naprej  ……. Prizadevali si bomo, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k temu, da do konca oktobra zberemo 5.000 EUR in tako pomagamo, da letošnja Stična mladih tudi finančno splava na površje.« 

 

Vir (foto) : http://www.sticna.net/fotogalerija/sticna-mladih-2013/

Povezave

www.sticna.net/

Oglejte si tudi