Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

V VIŠNJI GORI PODELJENA PRIZNANJA ZA UREJENOST DOMOV IN NJIHOVE OKOLICE

V petek, 6. 12.2013 je v gasilskem domu v Višnji Gori v sklopu tradicionalnega ocenjevanja hiš in kmetij potekala svečana prireditev »Moja dežela lepa in gostoljubna«, ki sta jo letos že 16. organizirali turistični društvi Višnja Gora in Polževo. Na prireditvi, ki jo je vodila Rebeka Petrič, je tudi letos potekal bogat kulturni program, saj so slavnostni večer med podeljevanjem priznanj s petjem in igranjem popestrili domači »Višnjanski fantje« ter duet Manca in Luka Pirc iz Kriške vasi.


Obe turistični društvi sta pri letošnjem ocenjevanju dali poudarek spoštovanju kulturne dediščine in zato nagradili krajane, ki se trudijo ohraniti nekdanje dejavnosti, obnavljati hiše z ohranitvijo stare arhitekture ter zbirati predmete, ki so nekdaj koristili človeku pri vsakdanjem delu.

 

Najprej je priznanja podelilo Turistično društvo (TD) Višnja Gora. Obrazložitev priznanj je podala članica ocenjevalne komisije Nataša Slapničar, priznanja pa je podelil predsednik komisije Andrej Zupančič. Priznanji za najlepše obnovljeni hiši sta prejeli Marija in Janko Perko ter Miran Verdel z Mestnega trga, saj sta obe vzorčni obnovi hiš z bogato tradicijo, poudarili njun nekdanji izgled. Družina Groznik z Jurčičeve ceste je prejela priznanje za ohranitev kmetije in kmečkega življenja, Izletniški turizem Leskovec priznanje za novo celovito turistično ponudbo in za vzpodbudo na zastavljeni poti, čebelarju Francu Bobnarju iz Pregelj pa je bilo podeljeno priznanje za dolgoletno uspešno delo na področju čebelarstva.


V kategoriji ocenjevanja ocvetličenja balkonov in oken so pohvale TD Višnja Gora prejeli: Kusterjevi iz Zgornje Drage ter Đogićevi in Ambroževi z Mestnega trga. Za vse tri nagrajence je značilno, da so okna in balkoni njihovih hiš ter njihova okolica v vseh letnih časih obdani z navdušujočim sezonskim cvetjem in cvetnimi aranžmaji.


Zahvale za sodelovanje in udejstvovanje na različnih področjih pa so prejeli: Marjan Škufca za samoiniciativno urejanje okolice pokopališča v Višnji Gori, Marija Medved iz Dednega Dola za večletno sodelovanje na prireditvah v vlogi Liparjeve mame ter sestra in brat, Manca in Luka Pirc iz Kriške vasi, prav tako za sodelovanje na prireditvah, na katerih Manca poje in igra violino, Luka pa razteguje meh.


Skrb in ohranitev starih kmečkih poslopij je pomembno za našo kulturno dediščino. Na Kriško-polževski planoti je ohranjenih kar nekaj starih kmečkih kašč in kozolcev. TD Polževo je lani podeljevalo priznanja za ohranjene in obnovljene kašče, letos pa je posebno pozornost namenilo kozolcem. Priznanja za ohranjanje kulturne dediščine – kozolcev je predsednik TD Polževo Miloš Šušteršič podelil naslednjim nagrajencem: Ivanu Erjavcu iz Nove vasi, Dragici Pečjak iz Kriške vasi, Stanetu Omahnu iz Pristave in Justi Zaviršek iz Zavrtač. Posebno priznanje za obsežno zbirko starega kmečkega orodja pa sta prejela Ivica in Jože Zupančič, ki imata bogato zbirko starega kmečkega orodja, saj se v njuni zbirki nahaja okoli 300 manjših in 15 večjih predmetov (npr. vozovi).


TD Polževo je podelilo tudi priznanja za lepo urejene kmetije, hiše in negovano okolico. Priznanje za urejeno hišo in kmetijo sta prejela Anica in Jože Jeršin iz Kriške vasi. Mirjam Zupan in Dušan Nose iz zaselka Trnovc, Ana in Enes Korič iz zaselka Sleme ter Blagica in Robert Romih iz zaselka Ledine pa so dobitniki priznanj za urejene hiše in njihove skrbno negovane okolice. Kot vsako leto pa je tudi tokrat TD Polževo podelilo pohvalo za naj pridelek, katero sta prejela Jasmina in Vinko Žibert, ki sta vzgojila najvišji fižol na Kriško-polževski planoti, saj je meril v višino celih 6 metrov in pol.


TD Višnja gora je v letošnjem letu izdalo zgibanko Višnje Gore. Na prireditvi so zahvalili predvsem prevajalkama zgibanke v nemški in angleški jezik, Jelki Gros in Mateji Zupančič. Za celoletno skrb in okrasitev kozolčkov na obrobju Višnje Gore pa se je TD Višnja Gora zahvalilo Mileni Šeme, Anici Vozel, Sonji Pivk, Anki Mišič in Silvani Malkoč.

 

Podjetje Copati Vučko iz Ivančne gorice je vse nagrajence obdarilo s toplimi copati za prihajajoče zimske dni. Po končani prireditvi pa je svoj vinogradni okoliš predstavil predsednik Vinogradniškega sadjarskega turističnega društva Debeli hrib Jože Zadražnik, ki je omogočil pokušino dobre kapljice. Nekateri okoliški turistično- gostinski ponudniki: Izletniški turizem Leskovec, družina Jeršin iz Kriške vasi, Gostilna Jelenov rog s Peščenika, Mesarstvo Maver iz Stične, Mestno kopališče Višnja Gora, Hotel Polževo ter Kmečki turizem Habjan z Vrha nad Višnjo Goro pa so pripravili okusno pogostitev s svojimi specialitetami. TD Višnja Gora in TD Polževo se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujeta imenovanim sponzorjem.

 

Ocenjevalni komisiji obeh TD sta zadovoljni, da priznanja in pohvale pozitivno vplivajo na krajane in da jih to vzpodbuja, da se še bolj trudijo za urejen videz svojih domov in naše okolice. Še posebej smo veseli, da je v naši sredi veliko sokrajanov, ki so vedno pripravljeni sodelovati na različnih prireditvah in takšnih, ki sami od sebe poskrbijo za to, da je naša okolica lepša in bolj urejena. Želimo si le, da bi bil obisk prireditve večji, zato že sedaj vabimo prebivalce naše občine, da si naslednje leto pridejo ogledat tradicionalno prireditev v Višnjo Goro, mi pa se bomo potrudili za pester kulturni program.

 

Članica TD Višnja Gora

Nataša Slapničar

Oglejte si tudi